Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bałam się trochę tego ciasta, ponieważ pisano w wielu miejscach, że ono się po prostu kruszy. Pracowałam już z gorszymi. Wystarczy podsypać blat lekko mąką i wałkować niezbyt cienko. Polecę Wam jak najciemniejszą czekoladę (80%), możecie też zwiększyć ilość soli i pominąć „eksperymentowanie” z obsypywaniem czekolady jej drobinkami. Przepis powinien się znaleźć w każdym zeszycie ;) Podaję Wam moją wersję.
Składniki
Masło ucieramy lub zagniatany6 z cukrem i solą. Dodajemy płatki owsiane i otręby (gdy mamy tzw płatki górskie, należy je zmielić, zmiksować malakserem). Mąki mieszamy z proszkiem i otrębami, łączymy z ciastem i stopniowo dodajemy mleko, aż wyjdzie nam zwarta kulka ciasta. Ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wałkujemy na grubość 0,5 cm, a następnie wycinamy szklanką/kieliszkiem. Nakłuwały widelcem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 15 – 20 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy.
w kąpieli wodnej (nad garnkiem z gotującą się wodą) rozpuszczamy czekoladę i smarujemy nią ciastka, przed zastygnięciem posypujemy solą.