Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis dla wszystkich tych, którzy lubią bawić się w ozdabianie ciasteczek. Najczęściej robimy to przed świętami Bożego Narodzenia lukrując i ozdabiając pierniczki, ale piękne ciasteczka możemy też przygotować na inne okazje, jak chociażby na Walentynki, na Dzień Matki, Dzień Babci czy z wielu innych okazji. Dziś podam przepis na pyszne ciasteczka do lukrowania. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, jest gładziutkie, i przy pieczeniu nie powstają bąble, które powodują na ciastkach nierówności trudne do zniwelowania przy ozdabianiu. Ciasteczka same w sobie też są pyszniutkie, więc kto nie czuje weny do prac artystycznych może je przygotować jako słodką przekąskę dla domowników lub gości. Ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość.
Składniki
Mąkę przesiewamy z solą
W misce robota lub ręcznie miękkie masło ucieramy z cukrem, nie na puch, tylko do połączenia składników
Następnie wbijamy jajko i dodajemy aromat i dalej miksujemy do dokładnego połączenia składników, nie na najwyższych obrotach, aby zbyt nie napowietrzyć masy, ciasteczka mają wyjść bez bąbelków i nierówności
Następnie etapami dodajemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników, a następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy go ręką na gładkie i elastyczne
Ciasto formujemy w wałek, który dzielimy na 3 części Każdą z części rozwałkowujemy na ok 5 mm i foremkami wycinamy kształty. Stolnicę można delikatnie podsypać mąką
Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy je ok 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika, więc ciasteczek należy pilnować i kontrolować, kiedy zaczną się lekko rumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy następną blachę z ciasteczkami. W sumie ciasteczka piekę na 3 razy ( 3 blachy ciasteczek )
Po lekkim przestudzeniu na blasze można ciasteczka przenieść do wystudzenia na kratkę kuchenną Po wystudzeniu przechowujemy w hermetycznym pojemniku. Mogą bardzo długo leżakować.
Są doskonałe solo, ale idealnie nadają się też do polukrowania lukrem Royal Icing. Można je przyozdobić i powiesić na choince, ale też sprezentować komuś np walentynkowe serca.