Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis dla wszystkich tych, którzy lubią bawić się w ozdabianie ciasteczek. Najczęściej robimy to przed świętami Bożego Narodzenia lukrując i ozdabiając pierniczki, ale piękne ciasteczka możemy też przygotować na inne okazje, jak chociażby na Walentynki, na Dzień Matki, Dzień Babci czy z wielu innych okazji. Dziś podam przepis na pyszne ciasteczka do lukrowania. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, jest gładziutkie, i przy pieczeniu nie powstają bąble, które powodują na ciastkach nierówności trudne do zniwelowania przy ozdabianiu. Ciasteczka same w sobie też są pyszniutkie, więc kto nie czuje weny do prac artystycznych może je przygotować jako słodką przekąskę dla domowników lub gości. Ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6331
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1913
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6331
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 359
Składniki
Mąkę przesiewamy z solą
W misce robota lub ręcznie miękkie masło ucieramy z cukrem, nie na puch, tylko do połączenia składników
Następnie wbijamy jajko i dodajemy aromat i dalej miksujemy do dokładnego połączenia składników, nie na najwyższych obrotach, aby zbyt nie napowietrzyć masy, ciasteczka mają wyjść bez bąbelków i nierówności
Następnie etapami dodajemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników, a następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy go ręką na gładkie i elastyczne
Ciasto formujemy w wałek, który dzielimy na 3 części Każdą z części rozwałkowujemy na ok 5 mm i foremkami wycinamy kształty. Stolnicę można delikatnie podsypać mąką
Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy je ok 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika, więc ciasteczek należy pilnować i kontrolować, kiedy zaczną się lekko rumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy następną blachę z ciasteczkami. W sumie ciasteczka piekę na 3 razy ( 3 blachy ciasteczek )
Po lekkim przestudzeniu na blasze można ciasteczka przenieść do wystudzenia na kratkę kuchenną Po wystudzeniu przechowujemy w hermetycznym pojemniku. Mogą bardzo długo leżakować.
Są doskonałe solo, ale idealnie nadają się też do polukrowania lukrem Royal Icing. Można je przyozdobić i powiesić na choince, ale też sprezentować komuś np walentynkowe serca.