Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka duszki to pomysł na niecodzienną słodką przekąskę na Halloween. Zamiast cukierków i lizaków, zaproponuj taki właśnie poczęstunek pukającym do drzwi dzieciom, a z pewnością będą zachwycone!
Składniki
Przygotuj ciasteczka. Do miski przesiej mąkę, kakao i sól. Odłóż na bok. W osobnej misce utrzyj masło z oboma rodzajami cukru na puch. Dodaj jajko i wymieszaj całość do połączenia składników. Dopraw ekstraktem waniliowym i krótko zamieszaj. Do mieszanki jajecznej wsypuj powoli mąkę, miksując na niskich obrotach. Po wykończeniu sypkich składników zwiększ prędkość do średniej i mieszaj tylko do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przenieś na duży kawałek pergaminu lub folii spożywczej i schowaj do lodówki na 30 minut. Kiedy masa się schłodzi wyjmij ją i rozwałkuj na blacie na grubość ok. 1 cm. Wytnij kółka i rozłóż je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wycięte kółka ponownie włóż do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Ciasteczka piecz przez 10-12 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj dekorację. W misce ubij białka na sztywno. Dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając. Masa powinna być błyszcząca i bardzo sztywna. Włóż ją do rękawa cukierniczego. Blachę do pieczenia wyłóż papierem silikonowym. Wyciskaj na nią kleksy masy białkowej, formując duszki. Duszki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 2-3 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gotowa dekoracja powinna czysto zejść z papieru, bez pozostawiania plam. Po upieczeniu pozostaw bezy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia i wyschnięcia.
Złóż ciasteczka duszki. Na każde czekoladowe ciasteczko nałóż odrobinę lukru z pisaka. Na to połóż bezę – lukier wyschnie i sklei oba komponenty. Za pomocą pisaka namaluj oczy i usta duszków.