Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ulubione ciasteczka mojej mamy. Często goszczą w moim domu. Są bardzo proste do zrobienia, a większość składników do ich przygotowania z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Kruche, małe ciasteczka wypełnione karmelowym nadzieniem z pewnością skuszą niejednego łasucha. Masę karmelową w tym przepisie możecie zastąpić również domową marmoladą lub kawałkami czekolady.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 237
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 237
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 200
Składniki
Mąkę pszenną przesiej na stolnicę wraz z cynamonem i solą. Delikatnie wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Zacznij wyrabiać ciasto i wbij wtedy jajko. Dodaj też cukier puder i waniliowy. Wyrabiaj energicznie i krótko ciasto. Uformuj kulę i przełóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wyłóż ciasto na blat. Odrywaj małe kawałki, formuj kulki i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrób wgłębienie (np. łyżką albo małym kieliszkiem).
Upiecz ciasteczka w 180 stopniach Celsjusza przez około 15-20 minut aż zrobią się złote.
W tym czasie zrób karmel. Na szerokiej patelni albo w garnku z szerokim dnem umieść cukier. Powinien być on rozsypany równomiernie. Podgrzewaj na średnim, mieszaj i poczekaj aż się roztopi. Kiedy będzie miał bursztynowy kolor, zmniejsz moc grzania do minimum, aby cukier się nie przypalił. Dodaj śmietankę i masło. Mieszaj około 2 minut, aż karmel zrobi się jednolity.
Wyłóż ciasteczka, a w każdym wgłębieniu umieść karmel. Poczekaj aż ostygną.