Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruchuteńki ciasteczka, znacznie delikatniejsze w smaku niż tradycyjne kokosanki. Można je przygotować tanio i szybko. Można okrasić czekoladą i orzechami robiąc z nich wykwintny przysmak dla gości, można też przygotować je w 3 minuty i od razu cieszyć nimi swoje podniebienie.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 46
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 190
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 46
Smaki Grecji!
Odsłon: 52
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 190
Składniki
Mleko, cukier i masło miksujemy krótko lub mieszamy widelcem, sama będzie dosyć rzadka. Dodajemy wiórki i ekstrakt i mieszamy dokładnie, a następnie dosypując stopniowo dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto ręką do połączenia składników. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Teraz mamy do wyboru 3 sposoby wykonania ciastek: Najprostszy - łyżką nabieramy odrobinę ciasta i zsuwając je palcem układamy na papierze do pieczenia. Wyjdą nam ciasta wyeksponowane na pierwszym planie. Wersja z orzeszkami - migdały sparzamy i zdejmujemy skórkę. Na rękę nabieramy ciasto, w środek wkładamy orzech albo migdała i formujemy kulkę. Ciastka nie powinny być zbyt duże. Taki rozmiar jak na zdjęciu to rozmiar maksymalny, generalnie - im mniejsze tym lepsze. Te ciasteczka mają bardzo bogaty smak i pomijając konsystencję mają smak zbliżony do rafaello. Być może całkiem dobrze sprawdziłaby się tu polewa z białej czekolady i rumu (intuicja - do przetestowania). Wersja wyciskana - ciasteczka można też przecisnąć przez tylkę. Jak widać - świetnie zachowuje swój kształt. Jeżeli macie maszynkę - myślę, że konsystencja również będzie odpowiednia, aby można było z niej skorzystać.
Z tej porcji ciasta wychodzą mniej więcej 2 blaszki ciasteczek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na nią wyciskamy lub wykładamy ciasta. Pieczemy je w 190 stopniach przez mniej więcej 10 minut - zależnie od wielkości. Będą gotowe w momencie, gdy brzegi lekko się zezłocą. Ciastka należy wyjąc z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, gdy będzie całkowicie płynna robimy cieniutkie paseczki na ciasteczkach lub zanurzamy w niej końce ciastek, aby poprawić efekt wizualny można również posypać miejsce pokrycia czekoladą prażonym kokosem.