Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasteczka kożuszki na świąteczny stół. Możemy je przełożyć ulubionym dżemem ,polać polewą ka kakaową i obtoczyć w wiórkach kokosowych.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 308
Składniki
Mąkę połączyć z sodką i cukrem pudrem, masło utrzeć na tarce na grubych oczkach w misce z mąką .Zamieszać rękami tak ,aby wszystko się połączyło, dodać nasze żółtka i zagnieść ciasto , następnie dodać naszą śmietanę oraz ocet. Całość zarabiać ,aż powstanie jednolite miękkie ciasto.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni funkcja góra ,dół. Ciasto rozwałkować na grubość 2 mm i foremkami wykrawać nasze ciasteczka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor ,gdzieś 7 minut. Pamiętajmy, ze każdy piekarnik inaczej piecze.
Do garnka wlewamy wodę, śmietanę, wsypujemy cukier ,dodajemy masło oraz kakao. Stawiamy garnek na mały ogień i mieszamy ,aż składniki się połączą. Pamiętaj polewa nie może się zagotować.
Ostudzone ciasteczka przekładamy dżemem spadamy razem polewamy polewą kakaową i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Zapraszam do obejrzenia filmu .