Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzieci uwielbiają robić ciasteczka, ponieważ są świetną formą zabawy i wspólnego spędzania czasu z dorosłymi. Jest przy nich trochę bałaganu, ale ich smak jest nagrodą dla wszystkich tych, którzy podjęli się ich zrobienia. Pamiętać trzeba, że dzieci najszybciej uczą się przez zabawę, więc Drodzy Rodzice do dzieła!
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 113
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 625
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 285
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 113
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 625
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 285
Składniki
Do przesianej mąki przez sito dodaj kolejno masło (koniecznie prosto z lodówki), które najlepiej zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodaj cukier puder (bez grudek i bryłek) i żółtka. Całość połącz w jednolitą masę zagniatając energicznie ciasto. Ważny jest czas, ponieważ jak za długo będziesz je wyrabiać tłuszcz zacznie się rozpuszczać. Uformuj kulkę z ciasta, przykryj folią spożywczą żeby nie wyschło i schowaj do lodówki na 30 min.
Następnie ciasto podziel na cztery części nożem i trzy z nich zostaw w lodówce. Pierwszą część rozwałkuj wałkiem do ciasta najlepiej na stolnicy na placek o grubości ok1-1,5cm. Pamiętaj o podsypaniu odrobiną mąki stolnicy i wałka, bo inaczej ciasto przyklei się.
Z tak przygotowanego ciasta wyciśnij foremką dowolne kształty. Jak nie masz foremek możesz użyć szklani, z której uzyskasz piękne i równe koła. Wyciśnięte kształty ciastek układaj od razu na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dzięki temu będziesz mogła w szybki sposób zdjąć upieczone ciastka.
Przed włożeniem blaszki do piekarnika, ciasteczka posmaruj pędzelkiem z wodą. Następnie posyp je pestkami lub sezamem. Blaszkę wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180°C i piecz ciastka przez ok. 5-10 min do momentu uzyskania złotego koloru. Dobrze jest mieć drugą blaszkę, bo w trakcie pieczenia pierwszej partii ciasteczek, można szykować drugą porcję ciastek z drugiej porcji ciasta. I tak kolejno z trzeciej i czwartej porcji ciasta. Ciasteczka trzeba wyciągać ostrożnie, bo świeże są bardzo kruche i w dodatku gorące. Ja delikatnie zsuwam je z blaszki.