Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym w na stole nie może zabraknąć słodkości z makiem. Jeśli nie jesteś miłośnikiem tradycyjnej polskiej kutii lub makowych łazanek, zaczerpnij inspirację z innych kultur! W tym roku przygotuj na święta ciasteczka makowe wywodzące się z kuchni żydowskiej.
Ciasteczka makowe
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 25 ml mleka
- szczypta soli
Farsz
- 150 g mielonego maku
- 125 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- skórka otarta z 1 cytryny
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 25 ml mleka
- szczypta soli
Farsz
- 150 g mielonego maku
- 125 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- skórka otarta z 1 cytryny

Etapy przygotowania
Wymieszaj mleko z jajkiem i solą. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Dodaj do niego 1/3 ilości mąki i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj część z jajka z mlekiem, kolejną partię mąki – na przemian do wyczerpania wszystkich składników. Uzyskane ciasto wstaw (pod przykryciem) na godzinę do lodówki.
Przygotuj nadzienie do ciasteczek. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej na wolnym ogniu. Gotuj przez kilkanaście minut – aż mak wchłonie mleko i uzyskasz gęstą masę.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 3-5 mm. Okrągłą foremką (lub szklanką) o średnicy około 7-8 cm wytnij z ciasta krążki. Po środku każdego z nich ułóż około 2 łyżeczki makowego farszu. Unieś brzegi krążków w trzech miejscach i lekko dociśnij do farszu – tak, by uformować trójkątne ciasteczka z widocznym nadzieniem po środku. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj. Powtarzaj wyżej opisane kroki do wyczerpania ciasta i farszu.
Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut (aż się zarumienią).
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

No nie wiem jak Wy, ale ja do niedzielnej kawki uwielbiam przegryźć coś słodk...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Ciasta
Odsłon: 2885
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 13
Ostatnio komentowane przepisy

No nie wiem jak Wy, ale ja do niedzielnej kawki uwielbiam przegryźć coś słodk...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Komunia
- Polska
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Ciasta
Odsłon: 2885
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
- Do pracy
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Bazylia
- Tymianek
- Zapiekanki
- Szynki
Odsłon: 13



Składniki
- 200 g mąki
- 125 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 25 ml mleka
- szczypta soli
- 150 g mielonego maku
- 125 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 30 g orzechów włoskich
- 30 g rodzynek
- skórka otarta z 1 cytryny
Wymieszaj mleko z jajkiem i solą. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na puszysty krem. Dodaj do niego 1/3 ilości mąki i miksuj do połączenia składników. Następnie dodaj część z jajka z mlekiem, kolejną partię mąki – na przemian do wyczerpania wszystkich składników. Uzyskane ciasto wstaw (pod przykryciem) na godzinę do lodówki.
Przygotuj nadzienie do ciasteczek. Wszystkie składniki umieść w rondelku i podgrzej na wolnym ogniu. Gotuj przez kilkanaście minut – aż mak wchłonie mleko i uzyskasz gęstą masę.
Wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj na placek o grubości 3-5 mm. Okrągłą foremką (lub szklanką) o średnicy około 7-8 cm wytnij z ciasta krążki. Po środku każdego z nich ułóż około 2 łyżeczki makowego farszu. Unieś brzegi krążków w trzech miejscach i lekko dociśnij do farszu – tak, by uformować trójkątne ciasteczka z widocznym nadzieniem po środku. Ułóż ciasteczka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pozostałe ciasto zagnieć i ponownie rozwałkuj. Powtarzaj wyżej opisane kroki do wyczerpania ciasta i farszu.
Wstaw blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 15-20 minut (aż się zarumienią).