Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, pyszne, miękkie – takie są właśnie ciasteczka marcepanowe. Ich przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a efekt jest pyszniutki
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18257
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2611
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 234
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 354
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5494
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18257
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2611
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 234
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 354
A dziś na śniadanie pyszny omlet.
Odsłon: 5494
Składniki
Marcepan kruszę (najlepiej rękoma lub widelcem) na mniejsze kawałki. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, sól, jajko i cukier waniliowy i wszystko zagniatam widelcem. Do masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę i mieszam do połączenia się składników. Mokrymi rękoma formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam przestrzeń, żeby mogły urosnąć.
W każde ciastko wciskam na środku kostkę czekolady, a czekoladę przykrywam następnie łyżeczką dżemu. Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 15-20 minut. Wyciągam ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Ciasteczka marcepanowe gotowe. Smacznego