Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, pyszne, miękkie – takie są właśnie ciasteczka marcepanowe. Ich przygotowanie zajmie Wam chwilkę, a efekt jest pyszniutki
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 710
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 710
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 407
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3546
Składniki
Marcepan kruszę (najlepiej rękoma lub widelcem) na mniejsze kawałki. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło, sól, jajko i cukier waniliowy i wszystko zagniatam widelcem. Do masy dodaję proszek do pieczenia i mąkę i mieszam do połączenia się składników. Mokrymi rękoma formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy ciastkami pozostawiam przestrzeń, żeby mogły urosnąć.
W każde ciastko wciskam na środku kostkę czekolady, a czekoladę przykrywam następnie łyżeczką dżemu. Ciasteczka wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę około 15-20 minut. Wyciągam ciasteczka z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Ciasteczka marcepanowe gotowe. Smacznego