Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka z migdałowym nadzieniem są bardzo aromatyczne i kruche. Mogą być ozdobą świątecznego stołu.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113065
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 592
Składniki
Mąkę pszenną i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i jogurt.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie przygotować nadzienie. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać kakao, pokruszone herbatniki, aromat, cukier puder i zmielone migdały, wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i dużą szklanką wyciąć krążki. Na każdy krążek włożyć kulkę nadzienia wielkości orzecha włoskiego. Zebrać krawędzie ciasta i dokładnie zlepić na górze jak sakiewkę
Następnie ułożyć sklejeniem na desce, delikatnie spłaszczyć.
Ostrym nożem naciąć na 12-13 części nie przecinając do środka.
Każdy płatek skręcić o 90 stopni. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem. Środki kwiatków posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, około 15-17 minut.