Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka owieczki nazywane również barankami to kruche ciasteczka waniliowo – kakaowe. Nie dość, że smakują wybornie, to jeszcze wyglądają fantastycznie! Będą świetną ozdobą świątecznego stołu, z powodzeniem również mogą zastąpić klasycznego baranka w wielkanocnym koszyku.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 33
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3395
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 92
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 33
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3395
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 92
Składniki
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę. Wymieszaj z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami.
Dodaj żółtko, pastę waniliową i podzielone na mniejsze części masło. Całość przesiekaj, następnie zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w papier do pieczenia i włóż na 30 minut do lodówki.
Schłodzone wyjmij z lodówki. Z ciasta oderwij 1/5 część i dodaj do niej kakao.
Z ciasta jasnego i ciemnego odrywaj małe kawałki i formuj kulki.
Do zrobienia jednego baranka/owieczki będziesz potrzebować: 11 kulek z ciasta jasnego o wielkości około 1 cm i 3 mniejszych. Z ciasta ciemnego potrzebujesz przygotować: 4 kulki o wielkości około 1 cm.
Waniliowe kulki układaj obok siebie ciasno według wzoru na zdjęciu. Z 1 kakaowej kulki uformuj głowę baranka/owieczki. Z 3 pozostałych zrób ucho i dwie nóżki. Lekko spłaszcz i nadaj im podłużny kształt. Za pomocą wykałaczki w nóżkach wytnij kopytka, a w uchu zrób niewielkie wgłębienie.
Gotowe ciasteczka wyłóż na blachę z papierem do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Upieczone owieczki bardzo delikatnie, najlepiej za pomocą łopatki do smażenia zdejmij z blaszki i odstaw do wystygnięcia na kratce.