Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdrowe ciasteczka bez tłuszczu - na ataki chęci na słodkie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3716
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2047
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5460
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5501
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3716
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2047
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5460
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5501
Składniki
Wymieszać wszystkie suche składniki. Migdały rozkruszyłam w woreczku foliowym który ułożyłam na desce do krojenia, przykryłam ścierką i potłukłam młotkiem do mięsa. Śliwki pokroiłam, rodzynki bez namaczania.
Miód i wodę lekko podgrzałam, dzięki temu ładnie się połączyły.
Jajka całe roztrzepałam widelcem.
Wymieszałam składniki suche i mokre drewnianą łyżką. Trochę trudno się łączą, ale udało się jak trochę postały i namokły miodem i jajkami. Powstała gęsta masa z której rękoma formowałam kuleczki, które następnie spłaszczyłam.
Układałam na blaszce pokrytej pergaminem, bez smarowania tłuszczem i posypywania mąką. Piekłam w nagrzanym do 180 stopni gazowym piekarniku przez 15 minut.
Z porcji wyszło 40 ciasteczek, które po ostudzeniu włożyłam do szczelnego pojemnika.