Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczka owsiane z żurawiną"
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 15
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61612
Polecam.
Odsłon: 67
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 958
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 15
Szybkie i łatwe ciasto z mikrofali idealne kiedy masz ochotę na coś słodkiego.
Odsłon: 61612
Polecam.
Odsłon: 67
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, k...
Odsłon: 958
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena sztuki ok. 0,50 zł.
Żurawinę i płatki owsiane namaczamy w ciepłej wodzie przez 10–15 minut, a następnie dobrze odciskamy nadmiar wody.
Masło ucieramy z cukrem brązowym, białym i waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, esencję waniliową, jajko, mieszamy. Na koniec wsypujemy żurawinę i płatki owsiane, krótko mieszamy, żeby się połączyły.
Na wyłożone papierem do pieczenia blachy nakładamy łyżką porcje ciasta. Formujemy w miarę okrągłe ciasteczka i przygniatamy, aby były płaskie. Nie przejmujmy się, że mają niezbyt regularne kształty, gdyż właśnie w tym tkwi ich urok. Pieczemy ok. 10 minut w 200oC. Ciastka studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i przekładamy do pudełka, aby stwardniały.
Wartość odżywcza sztuki 190 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia