Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasteczka owsiane z żurawiną"
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 154
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 282
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 50
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 11
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 154
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 282
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 50
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 11
Składniki
Czas przygotowania 35 minut. Cena sztuki ok. 0,50 zł.
Żurawinę i płatki owsiane namaczamy w ciepłej wodzie przez 10–15 minut, a następnie dobrze odciskamy nadmiar wody.
Masło ucieramy z cukrem brązowym, białym i waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli, esencję waniliową, jajko, mieszamy. Na koniec wsypujemy żurawinę i płatki owsiane, krótko mieszamy, żeby się połączyły.
Na wyłożone papierem do pieczenia blachy nakładamy łyżką porcje ciasta. Formujemy w miarę okrągłe ciasteczka i przygniatamy, aby były płaskie. Nie przejmujmy się, że mają niezbyt regularne kształty, gdyż właśnie w tym tkwi ich urok. Pieczemy ok. 10 minut w 200oC. Ciastka studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach i przekładamy do pudełka, aby stwardniały.
Wartość odżywcza sztuki 190 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 8 g/Węglowodany 27 gŹródło: Rewia