Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam dziś bardzo stary przepis z mojego zeszytu, a są to ciasteczka serowe z jabłkami. Piekła je czasem moja Mama, ale Teściowa chyba częściej. I w ogóle mam wrażenie, że w latach mojej młodości to był niezwykle szeroko rozpowszechniony przepis, który niesłusznie odszedł w zapomnienie. A ja lubię przywoływać zapomniane przepisy, więc na urodziny J. upiekłam te właśnie ciastka, a nie tort. I okazało się, że to był trafiony pomysł, bo Mąż po cichu marzył o trójkątach francuskich z jabłkami, które bardzo lubi. A że nie chciałam kupować gotowego ciasta francuskiego, to przygotowałam łatwe ciasto twarogowe, podobne nieco do ciasta półfrancuskiego. I tym sposobem uzyskałam bardzo podobny efekt smakowy. Bo ciasteczka serowe z jabłkami smakują zachwycająco!
Pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Mocno ziołowy smak bazyliowego pesto...
Odsłon: 22
Pyszne danie do zrobienia w pół godziny. Mocno ziołowy smak bazyliowego pesto...
Odsłon: 22
Składniki
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę.
Dodaj zimne masło pokrojone w nieduże kawałki
i rozkruszony twaróg, a następnie jajko.
Siekaj składniki dużym nożem do momentu uzyskania dość drobnej kruszonki, która zacznie się kleić,
a następnie postaraj się zlepić uzyskane grudki w kulę ciasta.
Ciasto zawiń w folię i odłóż w chłodne miejsce. Włącz piekarnik na 180-200 stopni, najlepiej z termoobiegiem (ale może być grzanie góra/dół, bo kto w dawnych czasach miał termoobieg?).
W czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj jabłka. Umyj je, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę przekrój wzdłuż na pół, a następnie każdą połówkę w poprzek na dwie części. W ten sposób uzyskasz 48 niewielkich kawałków jabłek, w sam raz dopasowanych wielkością do naszych ciasteczek.
Ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne, a także nieco klejące. Dlatego należy wałkować je partiami, dość obficie podsypując mąką. Staraj się wałkować je dość cienko, ale bez przesady, to nie pierogi ani makaron!
Rozwałkowane ciasto należy pokroić na kwadraty, w które da się zawinąć cząstki jabłek. Nie mierzyłam linijką, ale myślę, że kwadraty o boku 6-7 cm będą w sam raz.
Na każdym kwadracie połóż cząstkę jabłka,
a następnie zagnij narożniki w taki sposób, aby utworzyły kopertę.
Sklej narożniki palcem, to jest łatwe, bo ciasto dobrze się lepi.
Układaj ciasteczka na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kolejno wkładaj blachy do nagrzanego piekarnika i piecz do uzyskania złotego koloru, około 20-25 minut.
W czasie, gdy jedna blacha „siedzi” w piekarniku, masz sporo czasu na spokojne wałkowanie i lepienie kolejnych ciastek.
Upieczone ciasteczka serowe z jabłkami zostaw na blasze do lekkiego przestudzenia (parę minut wystarczy), a następnie przekładaj na duży talerz i posyp cukrem pudrem.
Ciastka najlepiej smakują w dniu upieczenia i następnego dnia, bo z czasem coraz bardziej ciasto nabiera wilgoci z jabłek i z otoczenia, przez co traci chrupkość. Co nie znaczy, że jest niesmaczne, o nie! Ale już nie tak atrakcyjne.
Czy ciasteczka serowe z jabłkami trzeba lukrować?
W dawnych czasach wszyscy lukrowali te ciastka zaraz po upieczeniu polewą przygotowaną z cukru pudru z odrobiną wody. Lukrowanie gorących ciasteczek sprawiało, że lukier bardzo szybko zastygał, a ciastka nabierały słodkiego smaku. Teraz cukier jest trochę niemodny, a i my przyzwyczailiśmy się do znacznie mniej słodkich deserów. To jest rozważne podejście do codziennej diety – kawa i herbata bez cukru, bardzo mało słodkie desery i ciasta, bo nadmiar cukru nie służy naszemu zdrowiu. Więc gdy teraz piekę (rzadko) ciasteczka serowe z jabłkami, to już ich nie lukruję. Okazuje się, że nie potrzebujemy tego lukru, bo ciastka wprost doskonale smakują lekko tylko oprószone cukrem pudrem. Można nawet wcale nie posypywać cukrem, zwłaszcza, jeśli ktoś musi go unikać.
Cukier puder w sumie bardziej jest potrzebny dla atrakcyjnego wyglądu niż dla słodkiego smaku, którego w ciastkach prawie nie ma. Słodycz pochodzi tylko z jabłek i to wystarcza, bo ciasteczka są przepyszne! Ale jeśli chcesz, to możesz je oczywiście posmarować lukrem. I też będą bardzo smaczne. Takie w starym, dobrym stylu. Smacznego!