Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest bardzo stary przepis, mojej mamy. Piekę je prawie na każde święta.Dzieci za nimi przepadają.
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 56
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 90
Szparagi krótko smażone w cieście są chrupkie, soczyste, esencjonalne w smaku
Odsłon: 5951
Składniki
ciasto-Mąkę z sodą, przesiać na stolnicę.Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, dodać jajko i śmietanę i dalej posiekać.Potem ciasto szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.Ja nie schładzam, bo ciężko potem się wałkuje. Choć powinno się schładzać. Ciasto wałkować w jedną stronę, podsypując mąką i wykrawać okrągłą foremką ciastka. W każdym zrobić dziurkę naparstkiem.
Ciastka maczać w białku, albo smarować pędzelkiem i maczać w cukrze(z jednej strony). Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.13 min. w 175 *.w zależności jak grube są ciastka.
Po upieczeniu ciastka zsypywać do blaszki, albo pojemnika.