Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest bardzo stary przepis, mojej mamy. Piekę je prawie na każde święta.Dzieci za nimi przepadają.
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 231
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22480
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 248
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 231
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22480
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 248
Składniki
ciasto-Mąkę z sodą, przesiać na stolnicę.Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, dodać jajko i śmietanę i dalej posiekać.Potem ciasto szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.Ja nie schładzam, bo ciężko potem się wałkuje. Choć powinno się schładzać. Ciasto wałkować w jedną stronę, podsypując mąką i wykrawać okrągłą foremką ciastka. W każdym zrobić dziurkę naparstkiem.
Ciastka maczać w białku, albo smarować pędzelkiem i maczać w cukrze(z jednej strony). Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.13 min. w 175 *.w zależności jak grube są ciastka.
Po upieczeniu ciastka zsypywać do blaszki, albo pojemnika.