Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest bardzo stary przepis, mojej mamy. Piekę je prawie na każde święta.Dzieci za nimi przepadają.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5799
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7437
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4885
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13252
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5799
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7437
Składniki
ciasto-Mąkę z sodą, przesiać na stolnicę.Dodać zimne masło i posiekać. Zrobić dołek, dodać jajko i śmietanę i dalej posiekać.Potem ciasto szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.Ja nie schładzam, bo ciężko potem się wałkuje. Choć powinno się schładzać. Ciasto wałkować w jedną stronę, podsypując mąką i wykrawać okrągłą foremką ciastka. W każdym zrobić dziurkę naparstkiem.
Ciastka maczać w białku, albo smarować pędzelkiem i maczać w cukrze(z jednej strony). Układać na wysmarowanej blaszce, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.13 min. w 175 *.w zależności jak grube są ciastka.
Po upieczeniu ciastka zsypywać do blaszki, albo pojemnika.