Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka. Słodkie motylki"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14110
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 59
Szybka i smaczna
Odsłon: 14110
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 59
Składniki
W gorącym mleku rozpuszczam masło. Studzę je. Wkruszam drożdże i dosypuję cukier. Wlewam zaczyn do miseczki. Dodaję sól, jajko oraz mąkę. Zagniatam ciasto. Odstawiam na ok. 30 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielę je na 7 równych kulek. Jedną odkładam, resztę rozwałkowuje na prostokąty. Smaruję je dżemem. Zwijam. Obydwa końce rulonów nacinam wzdłuż. Środek pozostawiam nieprzecięty. Rozcięte części wywijam, tak by powstały skrzydła.
Z odłożonego ciasta robię 12 kulek. Przyklejam je jako główki i ogonki motyli. Ciastka układam na blasze wyłożonej pergaminem. Smaruję żółtkiem. Piekę 20 minut w 180°C. Dekoruję paluszkami i sezamem. Rysuję buźki lukrem. Posypuję pudrem.Źródło: Naj