Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka. Słodkie motylki"
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 55
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 68
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 55
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 756
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 68
Składniki
W gorącym mleku rozpuszczam masło. Studzę je. Wkruszam drożdże i dosypuję cukier. Wlewam zaczyn do miseczki. Dodaję sól, jajko oraz mąkę. Zagniatam ciasto. Odstawiam na ok. 30 minut.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielę je na 7 równych kulek. Jedną odkładam, resztę rozwałkowuje na prostokąty. Smaruję je dżemem. Zwijam. Obydwa końce rulonów nacinam wzdłuż. Środek pozostawiam nieprzecięty. Rozcięte części wywijam, tak by powstały skrzydła.
Z odłożonego ciasta robię 12 kulek. Przyklejam je jako główki i ogonki motyli. Ciastka układam na blasze wyłożonej pergaminem. Smaruję żółtkiem. Piekę 20 minut w 180°C. Dekoruję paluszkami i sezamem. Rysuję buźki lukrem. Posypuję pudrem.Źródło: Naj