Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć słodkości, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale też stanowią tematyczny element dekoracyjny. Polecamy kruche ciasteczka świąteczne siostry Anastazji!
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21600
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21600
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Odważ i wymieszaj w misce mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wysyp je na stolnicę, uformuj kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Wbij w niego żółtka jaj, dodaj śmietanę i pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj wszystkie składniki nożem i zagnieć ręcznie na jednolite ciasto. Uformuj z niego 3 kule. Każdą owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na placek o grubości 4-5 mm. Posługując się foremkami ze świątecznymi motywami (np. w kształcie gwiazdek) wycinaj z placka ciasteczka i układaj je na blasze w pewnej odległości od siebie (ciasteczka urosną w trakcie pieczenia). Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do całkowitego wyczerpania pierwszej porcji. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut – ciasteczka powinny się ładnie zrumienić. W pierwszej chwili po wyjęciu z piekarnika będą miękkie – stwardnieją, gdy wystygną.
W czasie, gdy piec się będzie pierwsza partia ciasteczek, przygotuj kolejną z drugiej porcji ciasta. Powtórz wszystkie czynności przy trzeciej porcji. Odłóż ciasteczka do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Przed podaniem oprósz je (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.