Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Boże Narodzenie na stole nie może zabraknąć słodkości, które są nie tylko niezwykle smaczne, ale też stanowią tematyczny element dekoracyjny. Polecamy kruche ciasteczka świąteczne siostry Anastazji!
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 193
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 665
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3445
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27168
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 193
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 665
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1816
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3445
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27168
Składniki
Odważ i wymieszaj w misce mąkę, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wysyp je na stolnicę, uformuj kopczyk i zrób w nim wgłębienie. Wbij w niego żółtka jaj, dodaj śmietanę i pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj wszystkie składniki nożem i zagnieć ręcznie na jednolite ciasto. Uformuj z niego 3 kule. Każdą owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj pierwszą porcję ciasta na placek o grubości 4-5 mm. Posługując się foremkami ze świątecznymi motywami (np. w kształcie gwiazdek) wycinaj z placka ciasteczka i układaj je na blasze w pewnej odległości od siebie (ciasteczka urosną w trakcie pieczenia). Resztę ciasta zagnieć i ponownie rozwałkuj. Wycinaj ciasteczka do całkowitego wyczerpania pierwszej porcji. Wstaw do piekarnika na około 10-15 minut – ciasteczka powinny się ładnie zrumienić. W pierwszej chwili po wyjęciu z piekarnika będą miękkie – stwardnieją, gdy wystygną.
W czasie, gdy piec się będzie pierwsza partia ciasteczek, przygotuj kolejną z drugiej porcji ciasta. Powtórz wszystkie czynności przy trzeciej porcji. Odłóż ciasteczka do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku. Przed podaniem oprósz je (z użyciem sitka o drobnych oczkach) cukrem pudrem.