Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po świątecznych ciężkich ciastach dzisiaj proponuję małe, kruche i bardzo smaczne ciastka. Z pewnością w wielu domach zostało trochę maku. Można go w ten prosty sposób wykorzystać.
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 69
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 197
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 95
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 158
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 69
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 197
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 95
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 158
Składniki
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier i jajka. Na koniec dorzucić pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię i dać na pół godziny do lodówki. Przygotować masę makową. Do garnuszka wsypać zmielony mak. Zalać go mlekiem i gotować dwie, nawet trzy minuty, na małym ogniu cały czas mieszając. Po wystudzeniu wymieszać z miodem i ekstraktem migdałowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na dwa-trzy milimetry. Okrągłą foremką lub szklanką wykrawać ciastka. Połowę z nich ułożyć na blaszce. Nałożyć na nie po łyżeczce masy makowej. Przykryć pozostałymi ciastkami. Brzegi docisnąć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.