Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po świątecznych ciężkich ciastach dzisiaj proponuję małe, kruche i bardzo smaczne ciastka. Z pewnością w wielu domach zostało trochę maku. Można go w ten prosty sposób wykorzystać.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 183
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 337
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 872
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 183
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3950
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 337
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 872
Składniki
Obie mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać cukier i jajka. Na koniec dorzucić pokrojone w kostkę masło. Zagnieść ciasto. Następnie zawinąć je w folię i dać na pół godziny do lodówki. Przygotować masę makową. Do garnuszka wsypać zmielony mak. Zalać go mlekiem i gotować dwie, nawet trzy minuty, na małym ogniu cały czas mieszając. Po wystudzeniu wymieszać z miodem i ekstraktem migdałowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na dwa-trzy milimetry. Okrągłą foremką lub szklanką wykrawać ciastka. Połowę z nich ułożyć na blaszce. Nałożyć na nie po łyżeczce masy makowej. Przykryć pozostałymi ciastkami. Brzegi docisnąć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 20 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.