Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka z orzechami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12346
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13213
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5470
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12346
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1392
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13213
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5470
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól, cukier puder oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i szklaneczką lub foremką wykrawaj z niego kółka o średnicy ok. 5 cm. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 min w temp. 180°C.
Do rondelka wsyp cukier i dodaj miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp orzechy (włoskie można posiekać na mniejsze kawałki). Masę orzechowo-karmelową natychmiast nałóż na wystudzone ciasteczka. Odłóż do stężenia. Posiekaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Spody ciasteczek oraz boki posmaruj przestudzoną czekoladą. Odłóż na kratkę, by czekolada zastygła.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie