Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasteczka z orzechami"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1381
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 280
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1381
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4285
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól, cukier puder oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz jajko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i szklaneczką lub foremką wykrawaj z niego kółka o średnicy ok. 5 cm. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 min w temp. 180°C.
Do rondelka wsyp cukier i dodaj miód. Podgrzewaj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Gdy całość zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i wsyp orzechy (włoskie można posiekać na mniejsze kawałki). Masę orzechowo-karmelową natychmiast nałóż na wystudzone ciasteczka. Odłóż do stężenia. Posiekaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Spody ciasteczek oraz boki posmaruj przestudzoną czekoladą. Odłóż na kratkę, by czekolada zastygła.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 150 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie