Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W związku z rozpoczęciem sezonu truskawkowego, moja propozycja dla osób lubiących złasuchować ciasteczko z truskawkami, a jednocześnie dbających o linię:) Zdrowy i smaczny zamiennik tuczących ciast:)
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 952
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1582
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 952
Składniki
Kaszę płuczemy na sitku wrzątkiem. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami gorącej wody i gotujemy do miękkości i wchłonięcia się wody, często mieszając (około 15 minut). Pod koniec gotowania dodajemy cukier, mleczko kokosowe, płatki migdałowe i kokos. Mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę i odstawimy z kuchenki.
Naczynie żaroodporne o średnicy 15 cm smarujemy dokładnie masłem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki. Większą część kaszy wylewamy do naczynia, wykładamy większość truskawek (kilka zostawiamy na polewę jogurtowo-truskawkową), na truskawki wylewamy resztę kaszy i rozprowadzamy równomiernie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut.
Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Pozostałe truskawki mieszamy z kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego i polewamy ciasteczko. Smacznego:)