Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zrobiłam pierwszy raz ciastka, jak włożyłam do piekarnika to pięknie rosło i jest przepyszne szybko się robi i proste.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6964
Polecam.
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5272
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2409
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6964
Polecam.
Odsłon: 115
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5272
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2409
Składniki
Żółtka miksujemy razem z cukrami, jogurtem oraz amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Mąkę przesiewamy i dodajemy niewielkie kawałki masła, szybko łączymy dłońmi, aż powstanie kruszonką. Następnie dodajemy mokre składniki i wyrabiamy ciasto do połączenia. Gotowe powinno być jednolite oraz lekko tłuste w dotyku. Ciasto dzielimy na trzy części i każdej rozwałkujemy placek o grubości ok. 3-5mm. Wykrywamy za pomocą foremki lub szklanki dowolnej wielkości kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy lekko białkiem oraz obsypujemy cukrem kryształem. Pieczemy w temp. 180°C przez około 15-20 minut do zarumienie nią. Podajemy oprószona cukrem pudrem lub samodzielnie.