Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, okrągłe, kruche ciasteczka wypełnione domowym dżemem w środku. Anielskie oczka to przysmak uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Doskonale sprawdzą się jako małe co nieco do kawy lub herbaty. Zobaczcie, jak je zrobić.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14282
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1663
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16318
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6567
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14282
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1663
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16318
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6567
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, dwa żółtka oraz starte na tarce zimne masło. Składniki zagniatamy do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Wyrobione ciasto owijamy bezbarwną folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Pomagając sobie łyżką odrywamy małe kawałeczki ciasta, formujemy z nich kulkę, lekko rozpłaszczamy i robimy palcem dziurkę. Uformowane ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia - jedno obok drugiego z zachowaniem małych odstępów.
Dżem przekładamy do rękawa cukierniczego. Ciasteczka wypełniamy słodkim nadzieniem.
Anielskie oczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 15 minut - do delikatnego zrumienienia.
Upieczone ciasteczka studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
UWAGA: Anielskie oczka przechowywane w szczelnym, suchym pojemniku zachowają świeżość nawet do 6 tygodni.