Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciastka bezowe z orzechami i karmelem"
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6993
Chrupiąca dymka to wspaniały dodatek do ziemniaków, kopytek, kaszy ale i kana...
Odsłon: 910
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 6993
Składniki
Ubij białka i cukier na sztywną pianę. Ostrożnie wmieszaj do niej mielone orzechy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia około 18 okrągłych spodów.
Posyp wszystkie cukrem pudrem i piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 120°C przez ok. 20 minut. Następnie obniż temperaturę do 100°C i przez 5 minut dosusz bezy.
Po upieczeniu odstaw ciastka do wystygnięcia i przygotuj w tym czasie krem. Ubij serek śmietankowy ze śmietaną kremówką, ostrożnie dolewając syrop klonowy. Następnie rób torciki, przekładając po trzy spody kremem. Dwie łyżki kremu odłóż do ozdobienia ich wierzchu.
Na koniec udekoruj ciastka według uznania. Możesz na przykład skropić je delikatnie syropem klonowym i na środku każdego położyć połówkę orzecha włoskiego.
Czas przygotowania: 40 minut. Cena porcji: ok. 2,5 zł. Kalorie: porcja 360 kcalŹródło: Na żywo