Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i kruche ciasteczka wyglądające jak brzoskwinki - ilovebake
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 55
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 164
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2829
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4200
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 55
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 164
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2829
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4200
Składniki
Jajka z cukrem oraz ekstraktem miksujemy. Następnie dodajemy olej oraz przesianą mąkę ( 4 łyżki ) razem z proszkiem do pieczenia, ponownie miksujemy. Ciasto przykrywamy folią i wkładamy na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu dodajemy 250 g mąki wcześniej przesianej i ponownie łączymy, aż masa będzie jednolita i gładka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i formujemy z ciasta kuleczki troszkę mniejsze od orzecha włoskiego ( nie należy ich spłaszczać dłonią ). Układamy w ok. 2 cm odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 180 C przez 15 min, nie powinny być u góry zarumienione. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Za pomocą małej łyżeczki wydrążamy lekko otwór w spodniej części ciasteczek. Nutellę mieszamy razem z pozostałymi po wydrążeniu okruszkami. Za pomocą łyżeczki nakładamy do powstałego po wydrążeniu otworku nadzienie tak, aby powstała górka i nakładamy drugie ciasteczko lekko dociskając. Wykonujemy tak ze wszystkimi ciasteczkami.
Do jednej miseczki wlewamy 3 łyżki mleka i kilka kropel czerwonego barwnika. Do następnej miseczki kolejne trzy łyżki mleka i żółty barwnik. Do kolejnej miseczki wsypujemy cukier. Za pomocą pędzelka ( użyłam silikonowego ) nakładamy nierównomiernie raz jeden raz drugi barwnik, po obu stronach ciastek. Następnie obtaczamy w cukrze. Postępujemy dokładnie tak samo z każdym ciastkiem. Zostawiamy do wyschnięcia.