Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, rozpływające się w usta i obłędnie czekoladowe. Ciastka czekoladowe szyszki to hit każdej imprezy - od imienin zaczynając na sylwestrze kończąc. Idealnie nadają się też do popołudniowej kawy czy kubka gorącej, aromatycznej herbaty. Szybkie i proste do zrobienia.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 358
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 107
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 724
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 334
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 358
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 107
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 724
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 334
Składniki
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Pokrój je na kawałki i wrzuć do miski robota. Gdy masło będzie ucierane, dosypuj stopniowo cukier puder, aż będzie lekkie i puszyste. Do masła dodaj jajko, olej oraz szczyptę soli i ucieraj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Mąkę przesiej, wsyp do masy i ucieraj. Dodaj kakao i ucieraj do jednolitego połączenia wszystkich składników. Ciasto wyciągnij z miski, uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj z niego kawałki, z których formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, nadając owalny kształt (jak na zdjęciu). Tak uformowane ciasteczka układaj na blaszce a następnie nacinaj pod kątem, tworząc kratkę. Szyszki piecz ok. 15 minut. Po wyjęciu w piernika i wystygnięciu ciastek, można posypać je cukrem pudrem.