Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, rozpływające się w usta i obłędnie czekoladowe. Ciastka czekoladowe szyszki to hit każdej imprezy - od imienin zaczynając na sylwestrze kończąc. Idealnie nadają się też do popołudniowej kawy czy kubka gorącej, aromatycznej herbaty. Szybkie i proste do zrobienia.
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 46
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 40
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 44
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 71
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19652
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 46
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 40
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 44
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 71
Znakomity pomysł na bezglutenowy chleb, który przygotujesz w mniej niż 10 min...
Odsłon: 19652
Składniki
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Pokrój je na kawałki i wrzuć do miski robota. Gdy masło będzie ucierane, dosypuj stopniowo cukier puder, aż będzie lekkie i puszyste. Do masła dodaj jajko, olej oraz szczyptę soli i ucieraj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Mąkę przesiej, wsyp do masy i ucieraj. Dodaj kakao i ucieraj do jednolitego połączenia wszystkich składników. Ciasto wyciągnij z miski, uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj z niego kawałki, z których formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, nadając owalny kształt (jak na zdjęciu). Tak uformowane ciasteczka układaj na blaszce a następnie nacinaj pod kątem, tworząc kratkę. Szyszki piecz ok. 15 minut. Po wyjęciu w piernika i wystygnięciu ciastek, można posypać je cukrem pudrem.