Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche, rozpływające się w usta i obłędnie czekoladowe. Ciastka czekoladowe szyszki to hit każdej imprezy - od imienin zaczynając na sylwestrze kończąc. Idealnie nadają się też do popołudniowej kawy czy kubka gorącej, aromatycznej herbaty. Szybkie i proste do zrobienia.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 127
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 170
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 312
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 313
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 127
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 170
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 312
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 313
Składniki
Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Pokrój je na kawałki i wrzuć do miski robota. Gdy masło będzie ucierane, dosypuj stopniowo cukier puder, aż będzie lekkie i puszyste. Do masła dodaj jajko, olej oraz szczyptę soli i ucieraj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Mąkę przesiej, wsyp do masy i ucieraj. Dodaj kakao i ucieraj do jednolitego połączenia wszystkich składników. Ciasto wyciągnij z miski, uformuj z niego kulkę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzej do 180 st. góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki i odrywaj z niego kawałki, z których formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczaj je, nadając owalny kształt (jak na zdjęciu). Tak uformowane ciasteczka układaj na blaszce a następnie nacinaj pod kątem, tworząc kratkę. Szyszki piecz ok. 15 minut. Po wyjęciu w piernika i wystygnięciu ciastek, można posypać je cukrem pudrem.