Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki deser z jabłkami w roli głównej. Do przygotowania tych ciasteczek będziecie potrzebowali zaledwie czterech składników. Banalnie prosty przepis, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. W ciasto francuskie możesz zawinąć nie tylko jabłka, świetnie sprawdzą się również gruszki czy truskawki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4708
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1840
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4708
Składniki
Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon i opcjonalnie rodzynki. Składniki wymieszaj.
Rozwiń arkusze ciasta francuskiego i pokrój je na równej wielkości kwadraty (z jednego arkusza ciasta francuskiego powinieneś otrzymać 8 kwadratów).
Jajko wbij do miski i roztrzep je widelcem.
Jabłka z cynamonem nakładaj na wycięte kwadraty. Brzegi posmaruj rozkłóconym jajkiem. Ciasteczka złóż na pół po przekątnej, brzegi zlep ze sobą przy użyciu widelca.
Gotowe ciasteczka francuskie z jabłkami przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Od góry posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Deser wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Jabłkowe ciasteczka piecz przez około 15 minut (do zrumienienia).