Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka jabłkowe jak McDonald’s to pyszne chrupiące ciasteczka z delikatnym jabłkowym nadzieniem, inspirowane popularnymi ciastkami. Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się podane na ciepło, jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości.
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6700
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 978
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 516
Sałatkę te można użyć do obiadu albo urozmaicić różnymi dodatkami, np. plastr...
Odsłon: 6700
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 978
Miałam w lodówce gotową masę makową, ciasto francuskie i po krótkim namyśle p...
Odsłon: 516
Składniki
Obrane ze skórki jabłka kroimy w małą kostkę a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Owoce przekładamy do garnka, wlewamy wodę i gotujemy je około 10-20 minut w zależności od odmiany jabłek, do momentu aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko starannie razem łączymy. Tak przygotowane jabłka studzimy.
Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 4 jednakowe prostokąty. Na każdej połówce ciasta układamy porcję jabłek, zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta sklejając jego boki widelcem. Tak przygotowane ciastka smażymy na głębokim oleju po 1 minucie z każdej strony, należy uważać żeby nie przypalić ciastek. Usmażone ciastka wyjmujemy z garnka i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.