Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka kładzione z czekoladą i śliwkami"
Polecam.
Odsłon: 97
Szybka i smaczna
Odsłon: 13679
Polecam.
Odsłon: 97
Szybka i smaczna
Odsłon: 13679
Składniki
Drożdże wkrusz do miseczki, zalej je ciepłym mlekiem. Dodaj łyżkę cukru oraz kilka łyżek mąki. Dobrze wymieszaj zaczyn, tak by nie było żadnych grudek. Odstaw go pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut.
Śliwki pokrój w drobną kostkę. Cze- koladę połam na 20 jednakowej wiel- kości kawałeczków. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i resztę cukru. Wbij jajko. Dołóż zaczyn i wlej sok pomarańczowy oraz stopione masło. Wymieszaj ciasto łyżką. Pod koniec wrzuć śliwki (ew. rodzynki). Ciasto przykryj i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
W szerokim garnku rozgrzej olej. Łyżkę zanurz w gorącym tłuszczu i nabieraj nią porcje ciasta. W każdą wciśnij kostkę czekolady i włóż do rozgrzanego oleju. Smaż na złoty kolor. Pączki wyjmij łyżką cedzakową. Przełóż na papierowy ręcznik, aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem ciastka delikatnie posyp cukrem pudrem.
ok. 1 godziny . Wyrastanie ok. 1 godziny i 20 minut. 1 sztuka 290 kcal.Źródło: Tina