Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka. Kwiatowe markizy"
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1035
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 26
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 66
Zapiekanka z kaszy gryczanej z kurczakiem i serem to pyszne i sycące danie, k...
Odsłon: 1035
poniżej pomysł na zapiekane cukinie z mięsem mielonym, warzywami i żółtym ser...
Odsłon: 115
Wspaniałe połączenie orzeźwiającej jogurtowej pianki i słodkiej, rozpływające...
Odsłon: 149
Składniki
Mąkę kukurydzianą i ryżową przesiej na stolnicę. Dodaj skrobię kukurydzianą, cukier puder, jajko i masło. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i odstaw do lodówki na dobę.
Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmij z lodówki i ułóż na stolnicy (jeśli nie masz maty silikonowej, podsyp stolnicę skrobią kukurydzianą).
Ciasto rozwałkuj na płat. Foremkami wycinaj ciastka w kształcie kwiatków (o promieniu 6 cm). Układaj je na pokrytej pergaminem blasze i piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. około 6 minut. Wyjmij i pozostaw do ostudzenia.
Marmoladę wiśniową (lub ulubiony dżem) podgrzej w rondelku. Posmaruj połowę ciasteczek. Na nich rozkładaj resztę kwiatków, zlep. Wierzch powstałych markiz posmaruj pozostałą marmoladą. Udekoruj kwiatki rodzynkami (lub kandyzowaną skórką), płatkami migdałów oraz prażonym amarantusem, ostudź.
Czas ok. 60 min; porcja – 115 kcal, cena 40 gr.
Prażony amarantus
Gotowe do użycia chru piące perełki można kupić pod nazwą amarantus (szarłat) ekspandowany. Istnieje też prosty sposób, by przygotować je w domu.
Ziarna amarantusa umieść na patelni lub w rondlu i ogrzewaj pod przy- kryciem. Po chwili otrzymasz pyszny prażony dodatek do deserów, mleka, jogurtu czy zup.
Ciekawą dekorację stworzą rozsypane ziarenka maku lub sezamu.Źródło: Świat kobiety