Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka misie zachwycą każdego małego łasucha. Ich przygotowanie wymaga dużo cierpliwości i czasu, ale uśmiech dzieci, gdy widzą te małe słodkości jest bezcenny :-) Ciacha przygotowałam z okazji dnia otwartego w naszej szkole. Z tej porcji wyszło mi 40 ciasteczkowych misiów.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37407
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 57
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 132
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 118
Składniki
Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę, dodajemy posiekane w kostkę masło, żółtko i aromat waniliowy i szybko zarabiamy. Ciasto dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy kakao. Ciasto zawijamy w woreczki jednorazowe i chowamy do lodówki na ok 1 godzinę.
Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy dwa placki - jasny i ciemny, a następnie kieliszkami wykrawamy kółka (o średnicy ok 47mm i 29mm) Z wyciętych kółek składamy misia (uszka robimy z mniejszego kółka dodatkowo przeciętego na pół).
Ciastka pieczemy w 170*C ok 10 minut, chociaż czas pieczenia zależny jest od grubości rozwałkowanego ciasta. Ja robiłam bardzo cieniutkie misie, więc piekłam ok. 5 minut.
Po dokładnym wystudzeniu ciastka dekorujemy lukrem i roztopioną czekoladą. SMACZNEGO :-)