Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków to tradycyjny świąteczny przysmak w wielu domach. Jak zrobić ciastka orzeszki? Sprawdź nasz sprawdzony przepis i zaskocz swoich gości niebanalnym smakiem tych doskonałych ciasteczek.
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 61
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 282
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1614
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 61
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 282
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1614
Składniki
Składniki na ciasto przełóż do dużej miski lub misy malaksera i zmiksuj do połączenia składników. Ciasto możesz również wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki od razu zacząć formować małe kuleczki.
Piec kuleczki w rozgrzanej maszynce, aż do momentu, w którym nabiorą rumianego koloru, Trwa to zazwyczaj około kilku minut (2-3). Upieczone ciasteczka wyciągnąć i odłożyć do przestudzenia.
Każdą połówkę orzeszka nadziej masą i połącz z drugą połówką, tworząc ciasteczko w kształcie orzeszka.
Przełóż ciasteczka do lodówki. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.