Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne, pachnące pierniczki przygotowywane z ciasta dojrzewającego. Ciasto dojrzewało w chłodnym miejscu przez 5 tygodni. Gotowe ciasto po 5 tygodniach dojrzewania robi się gęściejsze i bardzo pachnące przyprawą do piernika. Pierniczki dekorowała nasza 7 letnia wnuczka Julia :)
wałek do ciasta, garnek, foremki,
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1575
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14090
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 215
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1575
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14090
Szybka, prosta i smaczna zapiekanka, której głównym składnikiem jest seler na...
Odsłon: 215
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miód, cukier i masło podgrzewamy stopniowo, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrabiamy i przekładamy do emaliowanego garnka. Garnek z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto po tym czasie będzie gęściejsze.
Po czasie dojrzewania wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części, jedną przeznaczymy na piernik a z drugiej części możemy zrobić pierniczki. Część ciasta przeznaczoną na pierniczki rozwałkowujemy na grubość pół centymetra i wycinamy foremkami pierniczki. Wycięte pierniczki układamy na blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza 10 minut.
Upieczone pierniczki studzimy, ostudzone pierniczki dekorujemy według swoich upodobań.
Upieczone pierniczki studzimy, ostudzone pierniczki dekorujemy według swoich upodobań.
Smacznego !!!