Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne kruche serowe ciasteczka z jabłkiem w środku. Nie za słodkie, idealne w sezonie jabłkowym.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
1. Jabłka obieramy i kroimy na drobne ćwiarteczki, posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
2. Twaród dobrze rozdrabniamy lub przeciskamy przez praskę. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, twaróg i sól. Zagniatamy ciasto i formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. godzinę.
Rozwałkowujemy cienki placek (ok 3mm), wykrawamy krążki, na każdym układamy jabłuszko i zginamy na pół. Pieczemu ok 20 minut w temp 180’C. Po wystudzeniu posypujemy solidnie cukrem pudrem.