Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciastka w kształcie liści. Z dzisiejszego spaceru po parku przyniosłam kolorowe jesienne liście. To one stały się moim natchnieniem do wyrobu tych ciastek.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 923
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5513
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8678
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17826
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 923
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5513
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8678
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17826
Składniki
Wychodzi ok. 10 dużych ciastek. Dynię zetrzeć na średnich oczkach tarki i odcisnąć. Do mąki dodać masło, zagnieść na kruszonkę. Dodać żółtko, dynię, cukier i szybko zagnieść ciasto na jednolitą masę. Jeśli będzie za luźne można dodać odrobinę mąki. Ciasto przykryć i lekko schłodzić. Potem ciasto wałkować na grubość ok.1/2 cm, trzeba podsypywać mąką. Liście wykrawać za pomocą szablonów odrysowanych z liści.
W każdym ciastku wykałaczką odcisnąć żyłki. Piec w 190 C około 12 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Ostudzone ciastka malujemy barwnikiem wymieszanym z odrobiną alkoholu. Chociaż i bez malowania wyglądają zachęcająco.