Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciastka z musem owocowym"
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 128
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 419
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 95
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 110
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 128
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 419
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 95
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 110
Składniki
Do przesianej mąki wsyp połowę cukru, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz oraz żółtko. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min.
Do pokruszonej masy marcepanowej dodaj jajko oraz białko. Utrzyj mikserem, stopniowo dosypując pozostały cukier. Masę przełóż do rękawa cukierniczego, włóż do lodówki.
Ciasto rozwałkuj i wytnij z niego serca o dwóch wielkościach (możesz do tego użyć szablon zrobiony z papieru). Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z masy marcepanowej zrób rozetki na brzegach serc. Piecz 15-20 min w temp. 175°C. Wystudź.
Każdą galaretkę rozpuść w 170 ml wrzącej wody. Kiwi obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka, dodaj połowę cukru i podgrzewaj aż owoce się zagotują. Gdy owoce wystygną, zmiksuj je blenderem.
Wlej przestudzoną galaretkę kiwi, wymieszaj. Truskawki zmiksuj blenderem, dodaj pozostały cukier oraz galaretkę truskawkową, wymieszaj. Gdy masy owocowe lekko stężeją, posmaruj nimi serca i włóż do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 500 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie