Ciastka z żurawiną i orzechami
Składniki
- 15 dag masła
- 1 szkl mąki
- 2/3 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
- opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa
Składniki
- 15 dag masła
- 1 szkl mąki
- 2/3 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
- opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa

Etapy przygotowania
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ciasteczka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st C ok 15min.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 22
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 28

Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 899
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 471
Ostatnio komentowane przepisy
Wielkanocne specjały.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 22
Dania z podrobów niezwykłe rzadko się przygotowuje, tak, że powoli stają się...
Odsłon: 28

Sernik przygotowałam z przepisu KORAL - oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 899
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 471



Składniki
- 15 dag masła
- 1 szkl mąki
- 2/3 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl suszonej żurawiny
- 3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- szczypta soli
- kilka kropli ulubionego aromatu do ciast
- opcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowa
Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy na najniższych obrotach miksera. Ciasto nabieramy jedną łyżką, a drugą zsuwamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc ciasteczka.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170st C ok 15min.