Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chrupiące ciastka z mąki żytniej i płatków owsianych, słodzone miodem, z dodatkiem słonecznika. Fajna alternatywa dla sklepowych słodyczy.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 247
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 694
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4501
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 247
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 694
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4501
Składniki
Na suchej patelni podprażyć na złoto słonecznik, wystudzić. Masło zmiksować z miodem i jajkiem. Dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz płatki, wymieszać. Uformować kule (ciasto się klei) i schłodzić około 20 minut w lodówce.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia, z ciasta formować niewielkie kuleczki, spłaszczyć je widelcem lub łyżką. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów, bo ciastka się nie rozlewają. Piec w temp. ok.170st. przez 15-18 minut ( do zarumienienia się ciasteczek ). Pycha!