Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto 10 łyżek to niezwykle prosty i szybki wypiek, którego nazwa pochodzi od miar użytych do odmierzania podstawowych składników: mąki, cukru, oleju. Wystarczy połączyć je z jajkami, proszkiem do pieczenia i wanilią, a całość wzbogacić startymi jabłkami z cynamonem. To idealna propozycja dla każdego, kto ceni sobie minimalizm w kuchni i chce uzyskać domowy, smaczny deser bez wysiłku.
Przyrządzenie ciasta 10 łyżek jest proste i szybkie, nawet dla osób bez doświadczenia w pieczeniu. Ze względu na minimalną liczbę składników i banalnie łatwy sposób przygotowania, jest to idealne ciasto na spontaniczne wizyty gości, podwieczorek dla dzieci czy po prostu szybki i smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Jego uniwersalny, pyszny, jabłkowo-cynamonowy smak sprawia, że jest to idealny wypiek na jesienne i zimowe dni. W dodatku ma dość umiarkowaną kaloryczność dzięki dużej zawartości jabłek. To taka szarlotka dla zabieganych.
Ciasto „10 łyżek” powinno być puszyste, wilgotne i rozpływające się w ustach. Najważniejsze jest krótkie miksowanie całej masy. Zbyt długie mieszanie sprawia, że gluten w mące staje się twardy, a ciasto traci puszystość. Miksuj tylko do momentu połączenia składników, ale unikaj także nakładania zbyt wielu jabłek, ponieważ ich sok może obciążyć ciasto i uniemożliwić mu rośnięcie. Cukier waniliowy możesz z powodzeniem zastąpić pastą lub ekstraktem waniliowym. By orzeźwić deser, spróbuj poeksperymentować ze skórką i sokiem cytrynowym, które świetnie komponują się z jabłkami.
Jabłka po starciu są mocno nasączone sokiem, który należy odcisnąć. Wiórki warto też delikatnie przetrzeć papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar płynu. Dzięki temu nie tylko ciasto dobrze wyrośnie, ale owoce nie opadną też na dno. Jeśli mimo wszystko jabłka są w dalszym ciągu bardzo mokre, możesz je obtoczyć delikatnie w niewielkiej ilości mąki, która zwiąże sok i utrzyma je na wierzchu ciasta.
Przede wszystkim formę wyłóż papierem do pieczenia dobrej jakości, który zapobiegnie przywieraniu do dna. Czas pieczenia wynosi około 40 minut, ale może być różny w zależności od konkretnego modelu pieca czy też wielkości blaszki. Jeśli wierzch jest już mocno przyrumieniony, a wnętrze mimo to dalej pozostaje surowe, najprawdopodobniej temperatura jest zbyt wysoka. Obniż ją o 5-10 stopni, a wypiek przykryj luźno folią aluminiową. Innym problemem może być pękanie lub nierównomiernie wyrastanie - upewnij się, że piec został dobrze rozgrzany przed włożeniem formy. Nie otwieraj też piekarnika przez pierwsze 30 minut pieczenia, by całość nie opadła.
Gotowe ciasto możesz zwilżyć lekko syropem cukrowym lub sokiem jabłkowym. Efektywnym rozwiązaniem jest też owinięcie wystudzonego już wypieku folią aluminiową i odstawienie na kilka godzin. Rozłożone jabłka na cieście będą oddawały cały czas swój sok, wzbogacając i nawilżając szarlotkę. Z kolei na przyszłość pamiętaj, by skrócić nieco czas pieczenia. Do masy warto też dodać odrobinę jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany, które nadadzą dodatkowej wilgotności i pysznego, jogurtowego aromatu.
Jabłka są wykorzystywane w tym cieście głównie z powodu bardzo prostej dostępności tych owoców o każdej porze roku oraz stosunkowo niskiej ceny, co czyni wypiek budżetowym. Z powodzeniem jednak możesz zamienić jabłka na inne owoce - śliwki, truskawki, maliny, gruszki, morele. Nie ma żadnych ograniczeń, a jednie przed ułożeniem ich na wierzchu warto odsączyć krótko nadmiar wilgoci. Do udekorowania placka wystarczy odrobina cukru pudru, któremu bogatszego smaku doda cynamon.
To szybkie ciasto, które wychodzi za każdym razem, bez względu na użyte owoce czy posiadane w domu narzędzia kuchenne. Możecie z powodzeniem zabrać je na piknik, grilla czy spotkanie ze znajomymi. Zaskoczy wszystkich swoją prostotą i wyjątkowym aromatem.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 255
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4965
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4838
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44901
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 517
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 255
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4965
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4838
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44901
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 517
Składniki
Jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Odlej nagromadzony w misce sok. Dodaj łyżkę cynamonu. Składniki wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzałka góra-dół). Tortownicę wyściel papierem do pieczenia.
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka, wlej olej. Składniki krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelej do formy, na górę wyłóż jabłka z cynamonem.
Ciasto 10 łyżek wstaw do piekarnika. Piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wystudź, przed podaniem możesz udekorować je cukrem pudrem.