Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Adelajda to książęce ciasto kojarzące się z delikatnością i puszystą konsystencją. Podstawą jest krem budyniowy oraz biała czekolada.
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 273
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 231
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 273
Proste danie w stylu włoskim -ulubiony makaron, mięso mielone, sos pomidorowy...
Odsłon: 231
Składniki
Wlej połowę szklanki mleka, resztę przelej do rondelka. Zagotuj wraz z cukrem, podgrzewaj tak długo aż składniki się połączą. W szklance rozpuść zawartość dwóch paczek budyniu śmietankowego. Wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszaj. Budyń powinien być gęsty, ale nie może mieć grudek. Odstaw do wystudzenia. Masło wyciągnij z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Kiedy budyń się ostudzi, zacznij go miksować i dodawaj po łyżce miękkiego masła.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając pół szklanki śmietany. Odstaw do wystudzenia. Resztę śmietany, wyciągniętej prosto z lodówki, ubij na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, dodawaj partiami mascarpone. Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj do połączenia składników.
Na spód tortownicy wyłóż herbatniki czekoladowe, a na niej umieść masę budyniową. Ułóż teraz herbatniki maślane i przykryj je kremem śmietanowym. Na wierzch zetrzyj czekolady: białą i mleczną. Umieść w lodówce na kilka godzin.