Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Adelajda to książęce ciasto kojarzące się z delikatnością i puszystą konsystencją. Podstawą jest krem budyniowy oraz biała czekolada.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 138
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 271
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 424
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 138
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 271
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 424
Składniki
Wlej połowę szklanki mleka, resztę przelej do rondelka. Zagotuj wraz z cukrem, podgrzewaj tak długo aż składniki się połączą. W szklance rozpuść zawartość dwóch paczek budyniu śmietankowego. Wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszaj. Budyń powinien być gęsty, ale nie może mieć grudek. Odstaw do wystudzenia. Masło wyciągnij z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Kiedy budyń się ostudzi, zacznij go miksować i dodawaj po łyżce miękkiego masła.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając pół szklanki śmietany. Odstaw do wystudzenia. Resztę śmietany, wyciągniętej prosto z lodówki, ubij na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, dodawaj partiami mascarpone. Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj do połączenia składników.
Na spód tortownicy wyłóż herbatniki czekoladowe, a na niej umieść masę budyniową. Ułóż teraz herbatniki maślane i przykryj je kremem śmietanowym. Na wierzch zetrzyj czekolady: białą i mleczną. Umieść w lodówce na kilka godzin.