Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Adelajda to książęce ciasto kojarzące się z delikatnością i puszystą konsystencją. Podstawą jest krem budyniowy oraz biała czekolada.
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1153
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113517
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1570
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1153
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113517
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1570
Składniki
Wlej połowę szklanki mleka, resztę przelej do rondelka. Zagotuj wraz z cukrem, podgrzewaj tak długo aż składniki się połączą. W szklance rozpuść zawartość dwóch paczek budyniu śmietankowego. Wlewaj cienkim strumieniem do gotującego się mleka i energicznie mieszaj. Budyń powinien być gęsty, ale nie może mieć grudek. Odstaw do wystudzenia. Masło wyciągnij z lodówki, aby miało temperaturę pokojową. Kiedy budyń się ostudzi, zacznij go miksować i dodawaj po łyżce miękkiego masła.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając pół szklanki śmietany. Odstaw do wystudzenia. Resztę śmietany, wyciągniętej prosto z lodówki, ubij na wysokich obrotach. Kiedy zacznie gęstnieć, dodawaj partiami mascarpone. Na koniec dodaj przestudzoną czekoladę i wymieszaj do połączenia składników.
Na spód tortownicy wyłóż herbatniki czekoladowe, a na niej umieść masę budyniową. Ułóż teraz herbatniki maślane i przykryj je kremem śmietanowym. Na wierzch zetrzyj czekolady: białą i mleczną. Umieść w lodówce na kilka godzin.