Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto agrestowo-morelowe"
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 88
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 122
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 64
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 85
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 88
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 122
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 64
Składniki
Owoce umyj pod bieżącą wodą i osusz. Z agrestu usuń twarde szypułki, z moreli pestki i pokrój je na ćwiartki.
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, szczyptę soli, cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj ciepłe mleko, jajko, żółtko oraz ciepłe rozpuszczone masło i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, by podwoiło objętość.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, zalej gorącym, roztopionym masłem. Dokładnie mieszaj, początkowo łyżką, a potem palcami.
Dużą blachę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Obok siebie układaj naprzemiennie agrest i morele.
Owoce posyp kruszonką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz około 45 minut aż kruszonka lekko się zrumieni.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie