Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto agrestowo-morelowe"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 218
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 721
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 902
Składniki
Owoce umyj pod bieżącą wodą i osusz. Z agrestu usuń twarde szypułki, z moreli pestki i pokrój je na ćwiartki.
Na blat lub stolnicę przesiej mąkę, dodaj suche drożdże, szczyptę soli, cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj ciepłe mleko, jajko, żółtko oraz ciepłe rozpuszczone masło i wyrób miękkie, elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę, by podwoiło objętość.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Mąkę wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym oraz cynamonem, zalej gorącym, roztopionym masłem. Dokładnie mieszaj, początkowo łyżką, a potem palcami.
Dużą blachę wysmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Obok siebie układaj naprzemiennie agrest i morele.
Owoce posyp kruszonką i odstaw jeszcze do wyrośnięcia na około 30 minut. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz około 45 minut aż kruszonka lekko się zrumieni.
(bez czasu oczekiwania): 45 minut Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie