Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1288
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4074
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1028
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 230
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1288
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4074
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1028
Składniki
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem. Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.