Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19954
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6985
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244053
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19954
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 565
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6985
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244053
Składniki
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem. Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.