Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto amaretto z makiem i kajmakiem, to przepyszne wilgotne ciasto biszkoptowo - makowe z delikatną nutką migdałową, pysznym kajmakowym kremem i wiórkami czekolady.
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2428
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 103
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 577
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 955
A oto mój prosty , niezawodny przepis na smaczne udka, które piekę w piekarni...
Odsłon: 2428
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 103
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 577
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 955
Składniki
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu odciskamy z nadmiaru wody za pomocą sitka lub lnianej szmatki Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mak, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół w 170°C - 40 min. do suchego patyczka. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty. Serek mascarpone, kremówkę i kajmak przekładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania gęstego kremu. 1 blat ciasta przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i nasączamy go połową ponczu. Następnie wykładamy konfiturę wiśniową i wyrównujemy. Na konfiturę kładziemy 2/3 kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta, nasączamy resztą ponczu i wykładamy pozostały krem. Posypujemy słodkim kakao, wiórkami czekolady i dekorujemy wisienkami.