Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysłów na ciasto tropikalne jest równie wiele, jak owoców, które mogą stać się dla niego bazą. Wypróbuj przepis na sernik z mango, galaretką pomarańczową i nutą kakao!
Forma 24x24 cm
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2461
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 172
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 65
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 2461
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 172
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 65
Składniki
Wymieszaj mąkę z cukrem i z proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło. Przesiekaj składniki nożem. Dodaj żółtko i śmietanę. Energicznie zagnieć składniki na jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i przełóż na pół godziny do lodówki.
Wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 24x24 cm. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o takich wymiarach. Przełóż do formy. Ponakłuwaj widelcem, by ciasto nie wybrzuszyło się w czasie pieczenia.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 15-20 minut – aż spód się zarumieni. Odstaw ciasto do wystudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejsz do 175°C.
Utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubij pianę z białek.
Obierz mango i zblenduj na purée (przygotuj od razu wszystkie 4 owoce). Połącz ¾ purée z mango (z 3 sztuk) z żółtkami.
W osobnym naczyniu wymieszaj dokładnie twaróg ze śmietaną. Połącz z masą z mango i żółtek. Wmieszaj w nią skrobię ziemniaczaną, ekstrakt waniliowy i skórkę z pomarańczy, na koniec wmieszaj w masę pianę z białek.
Przelej masę twarogową na podpieczony spód. Wstaw do piekarnika (na dnie ustaw naczynie z gorącą wodą). Piecz przez około 70 minut. Pozostaw sernik w piekarniku (z lekko uchylonymi drzwiczkami) do przestudzenia. Następnie przenieś na kilka godzin do lodówki.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w około 200 ml wody. Przestudź. Połącz z resztą z purée z mango i zblenduj. Wmieszaj do galaretki dropsy czekoladowe. Przelej galaretkę na sernik i odstaw z powrotem do lodówki na 2-3 godziny.