Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto arbuz - pyszne i efektowne!
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto arbuz - pyszne i efektowne!

02.05.2025 Odsłon: 2761
5.0 (9 oceny)

Przepis dnia: 10-05-2025

Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na prosty, a mimo to efektowny deser, który przypomina wyglądem popularny owoc. Tym razem przygotujemy ciasto arbuz, czyli deser składający się z warstw zielonego biszkoptu, gładkiego kremu śmietankowego i owocowej galaretki z borówkowymi „pestkami”. Piękna, zielona podstawa ciasta jest wilgotna, przyjemnie słodka, z wyraźnymi nutami wanilii. Sam szpinak nie jest ani trochę wyczuwalny, a jedyne, co zdradza jego obecność, to kolor ciasta. Krem jest gładki i kremowy, a galaretka z owocami nadaje całości uroku i sprawia, że ciasto mocno przypomina wyglądem arbuza. Prosty, choć trochę czasochłonny deser, który pięknie prezentuje na wiosennym stole.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka o średnicy 23 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7491

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 239

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 275

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2447

do 30 min 30 min
4
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 141

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 160

do 30 min 30 min
3
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

marianna1289
marianna1289
Dania główne

Roladki z udka kurczaka

Dania główne Roladki z udka kurczaka

Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.

  • Impreza
  • Tłusty czwartek
  • Buliony
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Rolady

Odsłon: 7491

do 15 min 15 min
10
marianna1289
marianna1289
Przekąski

Czerwona pasta do pieczywa

Przekąski Czerwona pasta do pieczywa

Pyszna i aromatyczna pasta

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 239

do 15 min 15 min
4
marianna1289
marianna1289
Ciasta

Owocowa moc

Ciasta Owocowa moc

Kruche i delikatne ciasto, różne owoce , sprawiają ,że zachwyca gości.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Orzechy
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 275

do 30 min 30 min
3
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Wykwintna zapiekanka

Dania główne Wykwintna zapiekanka

Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.

  • Impreza
  • Do pracy
  • Włoska
  • Grecka
  • Bałkańska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Penne
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Makarony
  • Zapiekanki
  • Makaronowe

Odsłon: 2447

do 30 min 30 min
4
marianna1289
marianna1289
Sałatki

Treściwa sałatka

Sałatki Treściwa sałatka

Doskonała do pracy na drugie śniadanie.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy

Odsłon: 141

do 15 min 15 min
2
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

piersi indyka z dynią i porem

Dania główne piersi indyka z dynią i porem

Na zakończenie lata proponuję taki oto obiad. Składa się z piersi z indyka, p...

  • Do pracy
  • Azjatycka
  • Indyjska
  • Tajska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Curry

Odsłon: 160

do 30 min 30 min
3
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto arbuz - pyszne i efektowne!
Autor:
MazPrzyGarach
do 60 min
5-6 osób

Składniki

Biszkopt
  • 200 g (ok. 1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 120 g młodego szpinaku
  • 80 g oleju
  • 3 duże jajka
  • 120 g cukru
  • 1,5 łyżeczki pasty waniliowej
Przełożenie
  • 200 g śmietany kremówki
  • 200 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dekoracja
  • 2 galaretki truskawkowe (+ 700 ml gorącej wody)
  • 100 g borówek
Sposób przygotowania:
1

Dodaj dwa opakowania galaretki truskawkowej do 700 ml gorącej, świeżo zagotowanej wody. Zawartość naczynia wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia proszku i uzyskania jednolitego płynu. Tak przygotowaną galaretkę odstaw na bok do chwili, kiedy zacznie tężeć.

2

W międzyczasie zajmij się składnikami suchymi potrzebnymi do przygotowania biszkoptu. Do średniej wielkości miski przesiej 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia i niewielką szczyptę soli. Po pozbyciu się wszelkich grudek krótko przemieszaj zawartość naczynia przy pomocy rózgi, tylko do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Tak przygotowane składniki suche na chwilę odstaw.

3

Do osobnej dużej miski przełóż 120 g dobrze opłukanego i osuszonego młodego szpinaku. Na liście wylej około 40 g oleju rzepakowego, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego na całkowicie gładką masę. Nie spiesz się z tym krokiem i przyłóż się do tego najlepiej, jak to tylko możliwe. W innym wypadku możesz później znaleźć w cieście niespodziankę w postaci liści lub części łodyżek.

4

Do osobnej, dużej miski przelej 3 duże jajka i dodaj do nich 120 g drobnego białego cukru. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera, do chwili, kiedy masa zgęstnieje i stanie się jasna i puszysta. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości piany.

5

Kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać na masie wyraźny ślad, zmniejsz obroty na średnio-niskie i dodaj do niej pozostałe 40 g oleju rzepakowego. Olej dodaj powoli, wąskim strumieniem, stale mieszając zawartość naczynia. Dzięki temu uzyskasz pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak, jak powinno.

6

Po wmieszaniu oleju dodaj do masy zblendowany szpinak i półtorej łyżeczki pasty waniliowej. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu lub cukru z wanilią. W przypadku cukru dodaj go do jajek razem ze zwykłym. Zawartość naczynia krótko przemieszaj, tylko do uzyskania jednolitej, zielonej masy, i odłóż mikser. Na tym etapie nie będzie nam już potrzebny.

7

Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj składniki suche. Zrób to powoli, w trzech partiach, po kilka łyżek naraz, i za każdym razem delikatnie łącz ze sobą zawartość miski przy pomocy sylikonowej szpatułki, tylko do chwili, kiedy przestaniesz widzieć suchy proszek. Dodając mąkę w ten sposób nie tylko nie przemieszasz ciasta, ale też nie wybijesz zbyt wiele powietrza, które zostało w nie wtłoczone w trakcie ubijania jajek.

8

Gotowe ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 23 cm. Spód formy wcześniej wylóż papierem do pieczenia, natomiast boki pozostaw suche i czyste. Dzięki temu biszkopt będzie mógł się do nich przykleić w trakcie pieczenia i nie opadnie w trakcie studzenia. Ciasto rozprowadź w formie najrówniej jak to tylko możliwe, a następnie wyrównaj jego wierzch.

9

Formę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na około 25 – 30 minut, do chwili, kiedy patyczek wbity w najgrubsze miejsce wychodzi czysty. Kiedy biszkopt jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i odstaw w formie na około godzinę do lekkiego przestudzenia. Następnie ostrożnie wyjmij go z blaszki na kratkę i wystudź całkowicie – kolejna godzina powinna wystarczyć.

10

Po tym czasie odetnij wyrośniętą górkę przy pomocy długiego noża z ząbkami. Jest to krok całkowicie opcjonalny, ale sprawi, że ciasto będzie wyglądać zdecydowanie lepiej. Dodatkowo oczyść boki biszkoptu z przypieczonej skórki, na przykład przy pomocy długiej tarki. Tak przygotowany spód na chwilę odstaw.

11

Do dużej miski przełóż 200 g zimnego serka mascarpone i dodaję do niego 200 g zimnej śmietanki (36%), 40 g cukru pudru i jedną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubij przy pomocy miksera, do uzyskania gęstego, sztywnego kremu. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów miksera i stopniowo zwiększać je wraz ze wzrostem objętości kremu.

12

Kiedy krem jest gotowy, zajmij się składaniem ciasta. Wyrównany przed chwilą spód przełóż z powrotem do czystej blaszki. Jej spód wyłóż papierem do pieczenia, a boki papierem lub folią rantową. Na biszkopt wyłóż przygotowany przed chwilą krem i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Na wyrównany krem wyłóż około 100 g świeżych borówek. Tak przygotowane ciasto odstawi do lodówki, do chwili, kiedy galaretka zacznie tężeć.

13

Kiedy tak się stanie, ostrożnie wylej galaretkę na krem. Najlepiej zrobić to przez łyżkę albo przy pomocy chochli. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia kremu i galaretki.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki