Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bajka siostry Anastazji zaskakuje swoim wyglądem i kolorystyką. Jest jednak dość pracochłonne, dlatego przedstawiamy ciasto inspirowane tym klasykiem. Przepis wyróżnia się tym, że jest znacznie prostszy w wykonaniu, z ciekawą nutką ulubionego kokosa. Czy tobie również przypadnie do gustu? Na pewno tak! A gościom? Z pewnością będą do ciebie wracać, żeby ponownie spróbować tego wyjątkowego połączenia ciasta!
Przygotowanie ciasta Bajka siostry Anastazji składa się z dwóch części. Pierwszą z nich jest przygotowanie bazy z prostych składników: jajek, mąki pszennej (najlepiej tortowej 450), proszku do pieczenia, ciepłej wody i cukru. Można powiedzieć, że jest to inna wersja klasycznego znanego ci biszkoptu.
Druga część przepisu to przygotowanie masy. Na początek trzeba zrobić galaretkę, która jest odpowiedzialna za stężenie ubitej śmietanki. Takie połączenie składników może być ci znane z przepisów na serniki na zimno. Jednak w tej recepturze jest kilka wyjątków. Przede wszystkim to dodatek galaretek cukrowych – kolorowych, słodkich i o wspaniałej miękkiej konsystencji. To one sprawiają, że ciasto Bajka siostry Anastazji tak pięknie wygląda na stole.
Ciasto łatwo podzielisz na dwa blaty, dzięki czemu przełożysz je przygotowaną masą, a wierzch wykończysz kawałkami galaretek i wiórkami kokosowymi. Nie potrzebujesz ani lukru, ani polewy, aby urozmaicić ten przepis na ciasto.
Blaszka o wymiarach 24 x 36 cm
To jeden z tych przepisów na ciasto, który wymaga odrobiny cierpliwości. Biszkopt piecze się około 25-30 minut. Do tego trzeba rozpuścić żelatynę i galaretki w gorącej wodzie, a następnie odstawić je do ostudzenia. Tylko wtedy lekko stężeją i będą miały idealną konsystencję do wymieszania ze śmietaną.
W przygotowaniu ciasta kluczową rolę odgrywa dobrze ubita masa jajeczna. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, a cukier należy dodawać stopniowo. Miksuj tylko do momentu aż masa będzie gęsta i puszysta, co zapewni lekkość biszkoptu. Mąkę dodawaj delikatnie, najlepiej szpatułką, aby nie zniszczyć struktury ubitych jajek.
Pamiętaj też o kilku ważnych zasadach ubijania śmietanki. Wybierz do tego 30% albo 36% i schłodź ją dobrze w lodówce. Możesz też kilka minut przed przygotowywaniem kremu włożyć ją do zamrażalnika. Musi być mocno schłodzona. Miska do ubijania nie może być mokra ani brudna – zadbaj również o to.
Kiedy śmietanka będzie ubita, dodaj do niej lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Wlewaj ją stopniowo i miksuj od razu na wysokich obrotach. Dzięki temu unikniesz grudek. W naszym przepisie na ciasto Bajka siostry Anastazji nie mogło zabraknąć też kolorowych galaretek w cukrze. Pokrój je w kostkę, ale nie zbyt drobno, aby się nie rozpadły podczas łączenia z kremem śmietanowym.
Kiedy już złożysz ciasto i przełożysz je kremem śmietankowym, odłóż je do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Dzięki temu Bajka będzie odpowiednio zwarta i łatwa w krojeniu.
Nie musisz w tym przepisie korzystać z gotowych galaretek w cukrze. Możesz z powodzeniem zastąpić je innymi składnikami. Aby zupełnie zmienić smak ciasta Bajka, wypróbuj posiekaną czekoladę mleczną albo białą. Doskonale tu sprawdzą się również świeże owoce pokrojone w kostkę. A co z dekoracją? Wtedy wykorzystaj same wiórki kokosowe albo połącz je z polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.
Dobrym rozwiązaniem są samodzielnie przygotowane galaretki owocowe tak jak np. w przepisie na śmietanowiec. Wystarczy rozpuścić dowolny smak galaretki (np. truskawkowej, cytrynowej czy agrestowej) w mniejszej ilości wody, niż zaleca producent (np. 300 ml zamiast 500 ml), aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję. Po stężeniu pokrój galaretkę w kostkę i dodaj do kremu dokładnie tak samo jak gotowe galaretki w cukrze.
Do masy możesz także dodać żelki owocowe lub pokrojone w kostkę pianki marshmallow – szczególnie jeśli przygotowujesz ciasto Bajka z myślą o dzieciach. To kolorowe, słodkie akcenty, które zastąpią galaretki w cukrze i nadal będą wyglądały efektownie.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21898
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 150
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 337
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 454
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21898
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 150
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 337
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 454
Składniki
Jajka i cukier ubij na gęstą i lśniącą masę. Powoli dodawaj mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Delikatnie wymieszaj, po czym przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 24x36 cm. Wstaw ją do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz przez ok. 25 minut – do suchego patyczka.
Rozpuść żelatynę i 2 opakowania galaretek w proszku w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia i lekkiego stężenia.
Śmietankę ubij z dwoma rodzajami cukrów. Około ¼ masy śmietanowej odłóż na bok. Do pozostałej śmietany dodawaj po łyżce tężejącą galaretkę, nie przerywając miksowania na najwyższych obrotach. Masa musi być jednolita, bez grudek.
Galaretki cukrowe pokrój w kostkę. Odłóż na bok około ¼ z nich. Pozostałe dodaj do masy śmietanowej i dobrze wymieszaj.
Upieczone i wystudzone ciasto podziel na dwa płaty. Na dolny płat nałóż masę śmietanową z galaretkami. Przykryj drugim płatem ciasta, na które nałóż odłożoną wcześniej, pozostałą masę. Wierzch ciasta Bajka siostry Anastazji udekoruj pozostałymi kawałkami galaretek. Obficie posyp je także wiórkami kokosowymi.
Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.