Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bakaliowe ciasto z masą pomarańczową. Wymaga trochę zachodu, ale smak wynagradza wszystko.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1013
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 105
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 441
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 1013
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 105
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ciemne ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Jasne ciasto wyłóż na blaszkę. Posmaruj powidłami. Ubij na sztywno białka, dodaj cukier. Dołóż startą na tarce czekoladę, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach C. Przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki. Dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej mleko z budynie i gotuj aż zgęstnieje. Utrzyj masło. Dodawaj powoli przestudzony budyń. Podgrzej masło. Kisiele rozprowadź w soku (1/2 szklanki). Resztę doku podgrzej, dodaj kisiele i rozpuszczoną galaretkę (w 1/2 szklanki wody). Wymieszaj. Chwilę gotuj. Dodaj masło i wymieszaj. Czekoladę rozpuść z masłem. Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemnie ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty, polewa.