Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bakaliowe ciasto z masą pomarańczową. Wymaga trochę zachodu, ale smak wynagradza wszystko.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10846
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6227
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13153
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4886
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10846
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6227
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5380
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13153
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4886
Składniki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao. Ciemne ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach C. Jasne ciasto wyłóż na blaszkę. Posmaruj powidłami. Ubij na sztywno białka, dodaj cukier. Dołóż startą na tarce czekoladę, sparzone wrzątkiem rodzynki i posiekane orzechy. Delikatnie wymieszaj. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach C. Przygotuj krem. Z mleka odlej pół szklanki. Dodaj proszek budyniowy, wymieszaj. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Wlej mleko z budynie i gotuj aż zgęstnieje. Utrzyj masło. Dodawaj powoli przestudzony budyń. Podgrzej masło. Kisiele rozprowadź w soku (1/2 szklanki). Resztę doku podgrzej, dodaj kisiele i rozpuszczoną galaretkę (w 1/2 szklanki wody). Wymieszaj. Chwilę gotuj. Dodaj masło i wymieszaj. Czekoladę rozpuść z masłem. Przełożenie ciasta: ciasto z bakaliami, masa budyniowa, ciemnie ciasto, masa pomarańczowa, biszkopty, polewa.