Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Balanga to najlepszy imprezowy wypiek. Biszkopt migdałowy nasączony syropem kawowym i przełożony masą czekoladową oraz maślanym kremem z pewnością zrobi wrażenie na Waszych gościach. Przepis wbrew pozorom nie jest trudny, dlatego każdy sobie z nim poradzi.
blacha o wymiarach około 40x26 cm, mikser
Polecam.
Odsłon: 1167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1644
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1117
Polecam.
Odsłon: 1167
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1644
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1117
Składniki
Blachę o wymiarach około 40x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Trzy białka jajka umieść w misie miksera i ubijaj do sztywności. Dodawaj cukier łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Następnie dorzuć żółtka i ubijaj. Dodaj zmielone migdały, masło i przesianą mąkę pszenną. Wszystko delikatnie wymieszaj. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
Wylej ciasto na blachę i wyrównaj. Piecz 6-7 minut sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Do miseczki wsyp drobno posiekaną czekoladę. Mleko i kremówkę podgrzej w garnuszku i doprowadź do wrzenia. Zalej czekoladę, dodaj masło i odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż do połączenia się składników w gładki sos czekoladowy. Odstaw do zgęstnienia.
Cukier na syrop kawowy wymieszaj w rondelku z wodą, zagotuj i wsyp kawę. Wymieszaj wszystko.
Przygotuj krem maślany. W tym celu cukier zalej 3 łyżeczkami wody. Zagotuj nie mieszając, bowiem syrop powinien być gęsty. Nie dopuszczaj jednak do karmelizacji. W międzyczasie ubij białka na sztywno. Pod koniec bardzo powoli dodawaj syrop, cały czas ubijając. Ubijaj tak długo, aż piana się wystudzi.
W łyżeczce wrzącej wody rozpuść kawę, wystudź ją i dodaj miękkie masło. Masę maślano-kawową połącz delikatnie z pianą.
Upieczony biszkopt przekrój na 3 wąskie części. Jedną z nich nasącz syropem i posmaruj połową kremu maślano-kawowego. Nakryj drugim kawałkiem biszkoptu, nasącz syropem i posmaruj połową masy czekoladowej. Połóż trzecią część biszkoptu, nasącz ją resztą syropu i posmaruj resztą kremu. Włóż całość do lodówki na kilka godzin.
Pozostałą część masy czekoladowej roztop w garnku nad parą, jeśli zastygła. Posmaruj nią wierzch ciasta i poczekaj aż zastygnie.