Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu ciasto dla smakoszy słodkości.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5659
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34818
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 100
Składniki
Biszkopt. Z 5 jaj oddzielamy żółtka, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier , ubijamy ponownie do uzyskania błyszczącej aksamitnej masy. Następnie dodajemy żółtka chwile miksujemy. Na koniec dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką. Pieczemy w 180stopniach góra dół, około 30min do suchego patyczka. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy i wkładamy do blaszki.
Masa budyniowa. W wysokim naczyniu dajemy 1,5 szkl mleka ok 300ml, 2 żółtka, 0,5 szkl. cukru, 1 szkl mąki i wszystko blędujemy. W średnim garnku podgrzewamy pozostałe mleko, gdy zacznie się gotować dodajemy nasz rozczyn z naczynia ciągle mieszając, gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z palnika. Po przestygnięciu dodajemy pół kostki masła. Łączymy.
Masę wylewamy na biszkopt, układamy herbatniki.
Masa kajmakowa. Kajmak z połową masła miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na herbatniki, następnie układamy krakersy.
Bita śmietana. Śmietanę z fixem ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, chwilę mieszamy. Masę rozsmarowujemy na krakersach, posypujemy startą czekoladą. Smacznego