Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe w przygotowaniu ciasto dla smakoszy słodkości.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 31
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 18
Dzisiaj danie z podrobów czyli ozorki w sosie chrzanowym , danie proste i łat...
Odsłon: 25
Składniki
Biszkopt. Z 5 jaj oddzielamy żółtka, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier , ubijamy ponownie do uzyskania błyszczącej aksamitnej masy. Następnie dodajemy żółtka chwile miksujemy. Na koniec dodajemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie szpatułką. Pieczemy w 180stopniach góra dół, około 30min do suchego patyczka. Jeszcze ciepły biszkopt odwracamy i wkładamy do blaszki.
Masa budyniowa. W wysokim naczyniu dajemy 1,5 szkl mleka ok 300ml, 2 żółtka, 0,5 szkl. cukru, 1 szkl mąki i wszystko blędujemy. W średnim garnku podgrzewamy pozostałe mleko, gdy zacznie się gotować dodajemy nasz rozczyn z naczynia ciągle mieszając, gdy masa zacznie gęstnieć zdejmujemy z palnika. Po przestygnięciu dodajemy pół kostki masła. Łączymy.
Masę wylewamy na biszkopt, układamy herbatniki.
Masa kajmakowa. Kajmak z połową masła miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na herbatniki, następnie układamy krakersy.
Bita śmietana. Śmietanę z fixem ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, chwilę mieszamy. Masę rozsmarowujemy na krakersach, posypujemy startą czekoladą. Smacznego