Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 02-01-2021
Ciasto bananowe z jabłkiem, które urzeka zmysły cudownym zapachem cynamonu. Jest pełne orzechów i żurawiny, a wierzch pokrywa czekoladowa polewa. To ciasto to moc pysznych składników, które razem tworzą niesamowicie pyszne połączenie :)
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6736
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6736
Składniki
Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Obrane banany rozgniatamy widelcem. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód i rozgniecione banany.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi. Do suchych składników dodajemy kawałki jabłka, posiekane orzechy włoskie i żurawinę. Jajka ubijamy za pomocą miksera z cukrem trzcinowym oraz waniliowym. Zawartość łączymy z suchymi składnikami oraz bananami, miodem i masłem.
Keksówkę o wymiarach 30 cm x 12 cm smarujemy masłem, oprószamy delikatnie bułką tartą i wlewamy do niej przygotowaną masę. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie ostygnie przygotowujemy polewę. Czekoladę dzielimy na kostki, dodajemy masło oraz mleko i łączymy wszystko w kąpieli wodnej (składniki umieszczamy w metalowej misce i ustawiamy na garnku z gotującą się wodą), pamiętając o ciągłym mieszaniu. Gdy składniki dobrze się połączą, a polewa będzie gęsta i jednorodna, wylewamy ją na ciasto, posypujemy czekoladowymi płatkami i odstawiamy do stężenia.
Ciasto można udekorować także samym cukrem pudrem albo serwować w wersji bez słodkiej polewy. Życzę smacznego! :)