Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami karmelizowanych orzechów włoskich, znakomite do kawy. Bez dodatku przypraw korzennych, aromatyczne, wilgotne, słodkie.
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 48
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 135
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 121
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 173
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 48
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 135
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 121
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 173
Składniki
W tym przepisie używamy klasycznej szklanki o pojemności 250 ml. Zmiksować całe jajka z 1/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać rozgniecione banany, zmiksować. Dosypywać po trochu obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać 1/3 szklanki cukru i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać orzechy włoskie, wymieszać dokładnie.
Do formy wlać połowę ciasta, na wierzch wyłożyć równomiernie połowę orzechów (oraz masła), na to drugą połowę ciasta i na wierzch pozostałe orzechy z resztą rozpuszczonego masła.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, piec ok. 40-45 min w temp. 180ºC. Kroić po wystudzeniu.