Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto bananowe z chrupiącymi kawałkami karmelizowanych orzechów włoskich, znakomite do kawy. Bez dodatku przypraw korzennych, aromatyczne, wilgotne, słodkie.
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 53
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 92
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 163
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 128
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 53
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 92
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 163
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 128
Składniki
W tym przepisie używamy klasycznej szklanki o pojemności 250 ml. Zmiksować całe jajka z 1/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać rozgniecione banany, zmiksować. Dosypywać po trochu obie mąki i proszek do pieczenia, zmiksować.
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Na dużej patelni rozpuścić masło, dodać 1/3 szklanki cukru i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać orzechy włoskie, wymieszać dokładnie.
Do formy wlać połowę ciasta, na wierzch wyłożyć równomiernie połowę orzechów (oraz masła), na to drugą połowę ciasta i na wierzch pozostałe orzechy z resztą rozpuszczonego masła.
Ciasto wstawić do zimnego piekarnika, piec ok. 40-45 min w temp. 180ºC. Kroić po wystudzeniu.