Jest to ciasto na zimno z masą bananową, śmietanką, bananami, galaretką.
Ciasto bananowiec-pyszne i orzeźwiające+FILM
Składniki
- ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm szklanka 250ml
- BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
- MASA BANANOWA -5 dużych bananów -200g masła -2 galaretki cytrynowe
- -1 szkl wrzątku -0,5 szkl cukru pudru
- WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 36% -1,5 łyżki żelatyny -1/3 szkl cukru pudru -125ml wrzącej wody
- DODATKOWO -2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe -3 banany -750ml wrzątku
Składniki
- ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm szklanka 250ml
- BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
- MASA BANANOWA -5 dużych bananów -200g masła -2 galaretki cytrynowe
- -1 szkl wrzątku -0,5 szkl cukru pudru
- WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 36% -1,5 łyżki żelatyny -1/3 szkl cukru pudru -125ml wrzącej wody
- DODATKOWO -2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe -3 banany -750ml wrzątku

Etapy przygotowania
Na początek zrobimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżką by nie zburzyć puszystości masy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 15-20 min. Biszkopt studzimy. MASA BANANOWA W 250ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Studzimy Dojrzałe banany blendujemy lub miksujemy w malakserze-na gładką masę. Zmiksowane banany miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło-miksujemy i na koniec dodajemy zimną galaretkę. Wszystko miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki żeby trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na ostudzony biszkopt, i wstawiamy do lodówki do stężenia. ŚMIETANKA Żelatynę (1,5 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (125ml) i dokładnie mieszamy i studzimy Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę-dokładnie miksujemy i wykładamy na masę bananową. Na śmietance układamy pokrojone na plasterki banany. Ciasto wstawiamy do lodówki. W misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe, cytrynowe lub bananowe w 750ml wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na banany. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia-najlepiej na całą noc. I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest pyszne, orzeźwiające-idealne na letnie dni. Polecam i życzę udanych wypieków :)

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 130



Składniki
- ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm szklanka 250ml
- BISZKOPT -4 jajka -1/3 szkl cukru -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -3/4 szkl mąki pszennej tortowej
- MASA BANANOWA -5 dużych bananów -200g masła -2 galaretki cytrynowe
- -1 szkl wrzątku -0,5 szkl cukru pudru
- WARSTWA ŚMIETANKOWA -500ml śmietany 36% -1,5 łyżki żelatyny -1/3 szkl cukru pudru -125ml wrzącej wody
- DODATKOWO -2 galaretki cytrynowe, bananowe lub agrestowe -3 banany -750ml wrzątku
Na początek zrobimy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier. Chwilę miksujemy, następnie dodajemy żółtka i miksujemy na niższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia-mieszamy delikatnie łyżką by nie zburzyć puszystości masy. Ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, grzanie góra-dół bez termoobiegu, pieczemy ok 15-20 min. Biszkopt studzimy. MASA BANANOWA W 250ml gorącej wody rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Studzimy Dojrzałe banany blendujemy lub miksujemy w malakserze-na gładką masę. Zmiksowane banany miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło-miksujemy i na koniec dodajemy zimną galaretkę. Wszystko miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki żeby trochę zgęstniała, następnie wykładamy ją na ostudzony biszkopt, i wstawiamy do lodówki do stężenia. ŚMIETANKA Żelatynę (1,5 łyżki) rozpuszczamy w gorącej wodzie (125ml) i dokładnie mieszamy i studzimy Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę-dokładnie miksujemy i wykładamy na masę bananową. Na śmietance układamy pokrojone na plasterki banany. Ciasto wstawiamy do lodówki. W misce rozpuszczamy 2 galaretki agrestowe, cytrynowe lub bananowe w 750ml wrzątku. Studzimy. Tężejącą galaretkę wykładamy na banany. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia i schłodzenia-najlepiej na całą noc. I gotowe. Ciasto pięknie wygląda, pięknie się kroi. Jest pyszne, orzeźwiające-idealne na letnie dni. Polecam i życzę udanych wypieków :)
pyszności :)
Za ten przepis poszedł subik ! :D - jako Nutka smaku :) - kocham galaretkę i jeszcze z bananem to mix idealny ;) Też działam na YT :P